DISTRIBUIȚI
dpa

Germania a acceptat în 2020 jumătate dintre solicitanţii de azil din Turcia, la patru ani de la puciul eşuat şi declanşarea represiunii împotriva prezumtivilor inamici ai statului turc, transmite dpa, potrivit agerpres.

În 2020, 47,7% dintre solicitanţii de azil turci au primit protecţie în Germania, sub formă de azil, protecţie pentru refugiaţi, protecţie temporară sau interdicţie de deportare, relevă o investigaţie realizată de cotidianul Neue Osnabruecker Zeitung, publicată vineri.


Citește și: SUA au mai cumpărat 200 de milioane de vaccinuri

În 2019, rata de acceptare a fost de 52,7%, iar în 2018 de 46,7%.

Un purtător de cuvânt al Oficiului federal pentru migraţie şi refugiaţi (BAMF) a confirmat că rata de acceptare a fost de ‘circa jumătate’.

‘Turcia nu este o ţară sigură de origine şi este departe de a fi un stat de drept’, a declarat pentru cotidianul citat deputatul Sevim Dagdelen (Die Linke, stânga radicală), care a adresat o interpelare Ministerului de Interne.

‘Dacă aproape fiecare a doua persoană care fuge de autocrat primeşte protecţie în Germania, este o inconştienţă faptul că guvernul german continuă să acorde regimului Erdogan arme şi ajutor economic’, a adăugat el.

Citește și: Parlamentul Cehiei RESPINGE prelungirea stării de urgență

Totuşi, numărul turcilor care au cerut azil în Germania a scăzut cu aproape 50% în 2020 comparativ cu anul anterior, în condiţiile pandemiei, după ce crescuse semnificativ în urma puciului eşuat împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, dublându-se în perioada 2016-2018.

Regimul turc a încarcerat de atunci mii de presupuşi inamici ai statului, într-o represiune care continuă.