DISTRIBUIȚI

Predecesorul Angelei Merkel în postul de cancelar, Gerhard Schroeder, a avertizat noul guvern german împotriva adoptării unei „politici externe moralizatoare” cu privire la China, Rusia şi alte ţări, relatează marţi dpa, potrivit agerpres.

În declaraţii acordate portalului de ştiri T-Online, marţi, în ziua semnării acordului de coaliţie între cele trei formaţiuni guvernamentale, Schroeder afirmă, referitor la politica privind China, că „noul guvern ar face bine să facă ceea ce au făcut toţi predecesorii săi, să cultive o relaţie bună cu această ţară extrem de importantă din punct de vedere economic şi politic”.


Citeşte şi: Trump: ‘Biden a pus în pericol relaţiile cu Regatul Unit prin înlăturarea bustului lui Churchill din Biroul Oval’ – Black News

Acelaşi lucru este valabil şi pentru Rusia, Turcia şi Arabia Saudită, adaugă Schroeder, fostul lider al Partidului Social Democrat din Germania (SPD), unul din cele trei partide ale coaliţiei, alături de liberalii din FDP şi Verzi. „Şi în acest caz, aplicarea în aceste state a standardelor noastre nu va funcţiona”, a spus el.

Referitor la planurile viitorului ministru de externe, Annalena Baerbock (Verzilor), de a urma o politică externă mai activă, Schroeder a notat că este nevoie de „un pic mai multă sensibilitate” decât manifestă în prezent Verzii.

Baerbock a indicat că are în vedere o politică mai agresivă în privinţa Rusiei, în special, menţionează dpa.

Citeşte şi: Israelul întăreşte controlul asupra exportului de produse informatice – Black News

Schroeder a condus un guvern în care tot Verzii au avut un ministru de externe – Joschka Fischer – care a urmat politici puternic pragmatice în problemele acelei perioade, preocupându-se să-i convingă pe membrii idealişti ai partidului de necesitatea angajamentului militar în fosta Iugoslavie, mai aminteşte dpa.

După ce s-a retras din prima linie a politicii, în urma înfrângerii sale de către conservatorii lui Merkel la alegerile din 2005, Schroeder a devenit preşedinte al consiliilor de administraţie al controversatelor companii energetice Nord Stream şi Rosneft.