DISTRIBUIȚI
Sputnik Mundo

Georgia a lansat miercuri importante exerciţii militare comune cu NATO, cu câteva zile înainte de împlinirea a 10 ani de la „războiul de cinci zile” cu Rusia pentru controlul asupra republicii separatiste Osetia de Sud, relatează AFP, potrivit agerpres.

Peste 3000 de soldaţi din Georgia şi din ţări ale NATO, mai ales din SUA, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Turcia, vor lua parte la exerciţiile prevăzute să dureze până la 15 august.


Citește și : Teroriştii din Barcelona plănuiau să atace stadionul Camp Nou şi o discotecă

Ministrul georgian al apărării, Levan Izoria, a salutat miercuri exerciţiile, intitulate „Noble Partner 2018”, drept „încă o dovadă a susţinerii crescânde de care se bucură Georgia din partea partenerilor săi strategici, statele membre ale NATO”.

SUA au trimis pentru aceste manevre vehicule blindate Stryker şi Bradley, tancuri M1A2, elicoptere de atac Boeing AH-64 Apache şi Sikorsky UH-60 Black Hawk.

Georgia aspiră să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice, ai cărei lideri i-au promis în 2008 că va putea adera, la un moment dat, la organizaţie.

Citește și : Belgia este criticată pentru ‘birul’ impus jurnaliştilor care vor să participe la summiturile UE

Micul stat fost sovietic din Caucaz a fost angajat într-un scurt război împotriva Rusiei, în vara lui 2008, soldat cu recunoaşterea de către Moscova a independenţei celor două republici separatiste proruse Osetia de sud şi Abhazia.

Preocupată de prezenţa forţelor NATO în apropierea frontierelor sale, Rusia se opune ferm intrării Georgiei în NATO.