DISTRIBUIȚI
geworld.ge

Georgia a condamnat luni seară recunoaşterea de către Rusia a independenţei ”republicilor” separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, şi a comparat situaţia actuală cu cele întâmplate pe teritoriul georgian în 2008, transmite EFE, potrivit agerpres.

”Georgia condamnă ferm ‘recunoaşterea’ de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk”, a scris pe Twitter preşedinta georgiană Salome Zurabişvili, în opinia căreia se repetă ”acelaşi scenariu care a dus la ocuparea a 20% din teritoriul” Georgiei, când Moscova a recunoscut independenţa regiunilor secesioniste Abhazia şi Osetia de Sud.


Citeşte şi: 15 milioane de proprietari de case trebuie să cheltuiască mii de lire sterline pentru a respecta regulile ecologice draconice – Black News

”Georgia este alături de preşedintele (ucrainean Volodimir) Zelenski şi sprijină integritatea teritorială a Ucrainei şi pacea”, a insistat şefa statului georgian.

Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut luni independenţa regiunilor separatiste proruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse să intre în aceste teritorii, sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război.

La 26 august 2008, Kremlinul a recunoscut ”din motive umanitare” independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud, la câteva săptămâni după încheierea războiului – scurt, dar intens – dintre Rusia şi Georgia, încheiat cu înfrângerea trupelor georgiene. Preşedintele rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev, şi-a justificat decizia de a trimite trupe în Osetia de Sud prin aceea că vrea să apere populaţia locală, care în marea ei majoritate avea deja cetăţenie rusă.

După alungarea trupelor georgiene din această regiune, Kremlinul a recunoscut independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud, decizie susţinută şi de Venezuela, Nicaragua, Nauru şi Siria, dar care a fost condamnată de comunitatea internaţională în ansamblul său.

Tbilisi nu recunoaşte nici acum independenţa celor două teritorii, beneficiind de sprijinul SUA şi al Uniunii Europene, care consideră trupele ruse drept forţă de ocupaţie.

Citeşte şi: Putin a dat ORDIN armatei ruse să intre în Ucraina – Black News

Luni, însuşi Dmitri Medvedev, care deţine în prezent funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, a insistat că recunoaşterea celor două regiuni separatiste georgiene a permis să fie salvate ”sute de mii de vieţi” ale persoanelor care trăiesc în aceste teritorii şi a dat asigurări că Moscova ştie cum să facă faţă ”presiunilor” Occidentului, o aluzie la sancţiunile pe care SUA şi UE intenţionează să le impună Rusiei.

”Ştim ce va urma, cunoaştem toate problemele şi greutăţile (…) şi ştim şi cum să le facem faţă”, a insistat el.