DISTRIBUIȚI

Prim-ministrul Georgiei, Mamuka Bakhtadze, şi alte oficialităţi ale ţării au depus marţi coroane de flori la monumentul în memoria celor 16 persoane care au murit pe 9 aprilie în urmă cu 30 de ani, când trupele sovietice au dispersat o manifestaţie paşnică din centrul capitalei Tbilisi, transmite EFE, potrivit agerpres.

„Mă înclin în faţa acestor eroi. Sunt sigur că poporul georgian va rămâne mereu credincios idealurilor care l-au unit în urmă cu 30 de ani”, a declarat Bakhtadze, după ceremonie.


Citeşte şi: Secţiile de votare din Israel au fost DESCHISE

El a subliniat că momentul 9 aprilie 1989 „a unit într-un singur pumn dorinţa de libertate a poporului georgian, luptă care continuă până în prezent”.

În dimineaţa acelei zile, mii de manifestanţi s-au adunat în centrul capitalei georgiene pentru a cere desprinderea Georgiei de Uniunea Sovietică.

Autorităţile georgiene de atunci au folosit forţa militară pentru dizolvarea manifestaţiei, 16 persoane pierzându-şi viaţa, dintre care 14 femei.

Citeşte şi: Roma se pregăteşte să recunoască genocidul armean. Turcia l-a convocat de urgenţă pe ambasadorul italian

Alţi cinci bărbaţi au murit împuşcaţi de militari pe timpul stării de asediu impuse în Tbilisi după dizolvarea manifestaţiei.

În memoria acestor evenimente sângeroase, ziua de 9 aprilie este marcată în Georgia ca Zi a Unităţii Naţionale şi Înţelegerii Cetăţeneşti.