DISTRIBUIȚI
DW

Candidatul opoziţiei, Grigol Vaşadze, a respins joi rezultatele alegerilor prezidenţiale din Georgia, câştigate de candidata partidului la putere Visul georgian, Salome Zurabişvili, şi a făcut apel la organizarea duminică a unui „protest masiv paşnic” în capitala Tbilisi, relatează AFP, scrie Agerpres.

„Nu recunoaştem rezultatele alegerilor, cerem organizarea de alegeri legislative anticipate”, a afirmat în declaraţii difuzate de televiziune Grigol Vaşadze, care a obţinut 40,39% din voturi în turul doi de scrutin al alegerilor prezidenţiale,


Citește și : Marinarii ucraineni făcuţi prizonieri au fost ”transferaţi” într-o închisoare la Moscova (avocaţi)

Candidatul învins, care a obţinut susţinerea a zece partide de opoziţie, a făcut apel la organizarea duminică a unei manifestaţii ample la Tbilisi.

Fosta ambasadoare franceză Salome Zurabişvili, susţinută de partidul Visul georgian, a câştigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Georgia cu 59,6% din voturi, învingându-l pe candidatul opoziţiei, Grigol Vaşadze, potrivit rezultatelor comunicate joi de Comisia Electorală Centrală a acestei ţări.

Acesta este ultimul scrutin prezidenţial prin vot direct în fosta republică sovietică din Caucaz, înainte de a se trece la un regim parlamentar. Chiar dacă postul de preşedinte a devenit în mare parte simbolic după aceste schimbări constituţionale, votul este un test pentru partidul la putere.

Semn al tensiunilor în jurul scrutinului, opoziţia a acuzat guvernul, înainte de cel de-a doilea tur de scrutin, de intimidarea alegătorilor şi a afirmat că susţinători ai Visului georgian au atacat membri ai opoziţiei.

De cealaltă parte, Salome Zurabişvili a afirmat că ea şi copiii ei au primit ameninţări cu moartea din partea membrilor Mişcării Naţionale Unite a lui Grigol Vaşadze, fondată de fostul preşedinte Mihail Saakaşvili, aflat în exil.

Citește și : Summitul G20: Trump anulează întâlnirea cu Putin