DISTRIBUIȚI

George Floyd „a cerut ajutor cu ultima lui suflare”, înainte de a muri sub genunchiul poliţistului Derek Chauvin, a declarat luni acuzarea în rechizitoriul său împotriva fostului ofiţer de poliţie acuzat că l-a ucis pe afro-americanul qvadragenar pe 25 mai 2020, la Minneapolis, informează AFP, potrivit agerpres.

„George Floyd a implorat până când nu a mai putut vorbi”, a declarat procurorul adjunct Steve Schleicher în faţa juraţilor. „Era nevoie doar de puţină compasiune, însă nimeni nu a dat dovadă de ea în acea zi”, a adăugat el.


Citește și : Finlanda şi-a redeschis cafenelele, barurile şi restaurantele

Derek Chauvin, un poliţist alb de 45 de ani, este judecat pentru crimă, omucidere involuntară şi violenţe voluntare ce au dus la decesul lui George Floyd, arestat pentru o infracţiune minoră.

Timp de peste nouă minute, poliţistul şi-a ţinut genunchiul pe gâtul lui George Floyd, care era lungit pe burtă, cu mâinile încătuşate la spate.

Moartea lui George Floyd a suscitat manifestaţii antirasiste de o amploare istorică şi un val de indignare la nivel mondial împotriva violenţelor poliţiştilor.

„El a cerut ajutor cu ultima lui suflare, însă poliţistul nu l-a ajutat, acuzatul a rămas (cu genunchiul) pe el”, a amintit procurorul, afirmând că poliţistul a încălcat codul poliţiei din Minneapolis în materie de utilizare a forţei. „George Floyd nu era o ameninţare pentru nimeni, el nu încerca să facă rău nimănui”, a adăgat procurorul.

Citește și : Trei alpinişti ruşi au fost salvaţi de pe Muntele Annapurna din Nepal

„Acuzatul nu este judecat pentru că este poliţist”, ci „pentru ceea ce a făcut”, a subliniat Steve Schleicher.

Avocatul lui Derek Chauvin, Eric Nelson, urmează să pledeze după Steve Schleicher, înainte ca juraţii să se retragă pentru a delibera.