DISTRIBUIȚI

O echipă de arheologi din Peru a descoperit un desen cu o lungime de 37 de metri într-o zonă puţin explorată a Liniilor Nazca, un sit înscris în patrimoniul mondial UNESCO, locul unde se află sute de geoglife gigantice, cu o vechime de peste 2.000 de ani, informează Reuters, potrivit agerpres.

Silueta, alcătuită dintr-o trunchi alungit, o coadă dungată şi un cap cu urechi care se disting prin forma lor ascuţită, antedatează unele dintre cele mai bine cunoscute figuri descoperite în regiune, care includ o pasăre colibri, un păianjen şi o siluetă umană, a precizat Ministerul Culturii din Peru.


Citeşte şi: Canada sare de 200.000 de cazuri cu coronavirus

Este una dintre cele câteva descoperiri similare din ultimii ani, în urma explorării cu ajutorul unei drone a regiunii cu o suprafaţă de 400 de kilometri pătraţi, aflată la o distanţă de circa 450 de kilometri sud de capitala Lima, între oraşele Nazca şi Palpa.

Johny Isla, specialist în cadrul ministerului pentru regiunea Nazca-Pampa, a precizat că desenul are o vechime estimată de circa 2.000 de ani şi că este alcătuit din porţiuni săpate în munte alături de pâlcuri din pietre.

”Desenul este pe cale de a-şi pierde din vizibilitate întrucât este situat pe o pantă care a fost obiectul unei eroziuni destul de extensive şi, drept urmare, a fost ascuns timp de mulţi ani”, a declarat acesta pentru Reuters Television.

Geoglifa a fost curăţată cu mare atenţie şi conservată de o echipă de arheologi pentru a o face mai vizibilă, a precizat ministerul într-o declaraţie, adăugând că descoperirea este ”o nouă dovadă a patrimoniului cultural variat şi bogat” al regiunii.

Liniile Nazca, ce pot fi văzute doar din aer, includ siluete ale unei maimuţe, păianjen, pelican, balenă, câine şi şopârlă.

Citeşte şi: Irlanda impune cele mai dure restricţii din toată Europa

Geoglifele create de culturile Nazca şi Paracas atrag atenţia asupra bogatei istorii precolumbiene a Peru şi sunt considerate enigme arheologice întrucât nu se cunoaşte motivul pentru care au fost desenate, de ce au dimensiuni atât de mari şi cât timp a necesitat realizarea lor.

Zona a fost închisă pentru turişti începând din martie din cauza pandemiei de coronavirus, dar urmează să se redeschidă pe 10 noiembrie.