DISTRIBUIȚI

Diplomatul român Mircea Geoană a preluat joi oficial funcția de secretar general adjunct al NATO, devenind astfel prima persoană din Europa Centrală și de Est care ocupă această poziție, a anunțat organizația printr-un comunicat, potrivit mediafax.

Geoană a fost numit în funcție încă din luna iulie, de către secretarul general, Jens Stoltenberg. În urma deciziei, fostul ministru de Externe a devenit românul cu cea mai înaltă poziție în ierarhia Alianței Nord-Atlantice.


Citește și : Sassoli: Negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Turcia ar trebui suspendate din cauza invaziei în nordul Siriei

Mircea Geoană o înlocuiește în funcție pe Rose Gottemoeller, din SUA, prima femeie secretar general adjunct din istoria Alianței.

Gottemoeller a preluat funcția în octombrie 2016, după aproape cinci ani ca subsecretar de stat american pentru controlul armelor și securitate internațională. A fost prima femeie din istoria de șaptezeci de ani a NATO care a ocupat funcția de secretar general adjunct.

”Sunt fericit să anunț numirea lui Mircea Geoană ca următorul secretar general adjunct. El este un apărător ferm al legăturii transatlantice și va aduce experiența sa îndelungată ca om de stat și diplomat pe acest post. El va fi primul român care va deține această funcție senior”, a declarat Stoltenberg în iunie, când l-a numit.

Geoană a ocupat cel mai recent funcția de președinte al Institutului Aspen România și a candidat la președinția României în 2009. A ocupat funcția de președinte al Senatului României între decembrie 2008 și noiembrie 2011 și președinte al Partidului Social Democrat, în perioada 2005 – 2010.

Citește și : Scrisoarea trimisă de Trump lui Erdogan înaintea ofensivei turce în Siria ar fi ajuns la coşul de gunoi

Între 2012 și 2014, a ocupat funcția de președinte al Comitetului mixt al Senatului și Camerei Deputaților din România în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen și în calitate de Înalt Reprezentant al Guvernului României pentru Proiecte Economice Strategice și Diplomație Publică. De asemenea, a fost membru al delegației române la Adunarea Parlamentară a NATO. Din 2000 până în 2004, Geoană a ocupat funcția de ministru al Afacerilor Externe din România.