DISTRIBUIȚI
VOA News

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a calificat vineri drept ”novice în politică” pe omologul său francez Emmanuel Macron, căruia i-a cerut să înveţe ”istoria ţării sale” după decizia Parisului de a stabili o zi de comemorare a ”genocidului armean” din 1915, o decizie respinsă de Ankara, relatează AFP, scrie Agerpres.

„I-am spus lui Macron ‘încă eşti novice în politică, mai întâi să înveţi despre istoria ţării tale’ ”, a declarat şeful statului turc într-un interviu pentru canalul A-Haber.


Citește și : Canabis în scop medicinal. O ţară europeană a legalizat producţia

El a enumerat apoi ţările colonizate de Franţa şi masacrele la care această ţară, potrivit lui, a luat parte, evocând atât Algeria, Indochina, cât şi genocidul din Rwanda. O cronologie împărtăşită rapid pe reţelele sociale de către directorul de comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun.

”Macron, rezolva mai întâi asta. Nu există genocid în istoria noastră „, a continuat Erdogan, care a cerut omologului său francez ”să folosească cu prudenţă cuvântul genocid „.

Emmanuel Macron a anunţat la începutul acestei luni că Franţa, ţară în care trăieşte o mare comunitate armeană, va marca pe 24 aprilie o ”zi naţională de comemorare a genocidului armean”.

Armenii estimează că un milion şi jumătate dintre ei au fost ucişi sistematic de către trupele otomane în timpul Primului Război Mondial.

Dar Ankara refuză să folosească termenul ”genocid”, evocând masacre reciproce pe fondul unui război civil şi al foametei care au făcut sute de mii de morţi în ambele tabere.

Citește și : Procurorul special Robert Mueller cere 24 de ani de închisoare în dosarul lui Donald Trump

Turcia a condamnat imediat anunţul preşedintelui Macron, purtătorul de cuvânt al Ministerului turc al Afacerilor Externe, Hami Aksoy, acuzându-l, în special, că a luat această decizie ”în speranţa de a obţine voturile” comunităţii armene din Franţa.