DISTRIBUIȚI

Un controversat general în retragere, nominalizat de preşedintele american Donald Trump pentru un post influent la Pentagon, nu a reuşit să obţină confirmarea Senatului, dar a preluat în final o poziţie destul de importantă în ministerul american al apărării, relatează luni agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Anthony Tata, care mai demult a spus despre fostul preşedinte Barack Obama că este un „lider terorist”, va îndeplini oficial funcţia de subsecretar adjunct pentru politici de apărare, a precizat o purtătoare de cuvânt.


Vezi și: Doi astronauţi au amerizat cu capsula SpaceX – VIDEO

Teoretic, acest post îi oferă generalului o anumită influenţă în chestiuni politice stringente ale Pentagonului, potenţial şi în ce priveşte Iranul, notează Reuters.

Tata s-a remarcat nu doar declarând – în mod fals – că Obama este musulman şi terorist, ci şi spunând despre reprezentanta afro-americană Maxine Waters că este o „provocatoare rasistă”, conform unui mesaj pe Twitter şters ulterior.

Reprezentantul democrat Adam Smith, preşedintele Comisiei pentru servicii militare a Camerei reprezentanţilor, a criticat decizia de a-l instala, totuşi, pe Anthony Tata într-un post la Pentagon, la câteva zile după ce Senatul controlat de republicani a anulat audierea de confirmare a acestuia pentru funcţia pentru care fusese nominalizat iniţial.

„Dacă un candidat nu reuşeşte să obţină susţinerea Senatului, aşa cum evident a fost cazul lui Tata, preşedintele nu ar trebui să-i atribuie respectivului un rol temporar identic”, a comentat Smith, într-o declaraţie în care a subliniat că „această eludare a controlului face administraţia SUA mai puţin responsabilă şi pune loialitatea înaintea competenţei”.

Pentru a putea prelua noul său rol, Anthony Tata a trebuit să treacă de două obstacole birocratice – să se retragă de la audierea în Senat pentru poziţia pentru care îl numise Trump iniţial, de subsecretar pentru politici, şi să accepte statutul provizoriu de subsecretar adjunct, de fapt un fel de „locţiitor”.

Citește și: Armata israeliană a deschis focul la granița cu Siria

Adam Smith a menţionat că ministerul american al apărării se confruntă cu un număr record de posturi vacante, poziţii de top fiind ocupate cu titlu provizoriu, cum este şi cazul lui Anthony Tata.

„Dacă nu pot avea loc confirmări, preşedintele trebuie să găsească oameni noi, calificaţi, care să-şi asigure susţinerea Senatului”, a insistat congresmenul democrat.

Pentagonul a indicat că Tata a fost consilier principal pentru apărare în cabinetul secretarului apărării Mark Esper, deşi responsabilităţile pe care le-a avut în această calitate sunt neclare.