DISTRIBUIȚI
YouTube

Şeful securităţii din regiunea etiopiană Amhara, generalul Asaminew Tsige, considerat responsabil de două atacuri comise sâmbătă în care au fost ucişi şeful statului-major al armatei naţionale şi preşedintele regiunii, a fost omorât luni, a anunţat postul de televiziune EBC, apropiat puterii, transmite AFP, potrivit agerpres.

Generalul Asaminew, ‘care era fugar după lovitura de stat eşuată de la sfârşitul săptămânii trecute, a fost ucis prin împuşcare în cartierul Zenzelma din Bahir Dar’, oraş din nord-vestul Etiopiei, a informat EBC.


Citește și : Uzbekistan: Fiica fostului preşedinte, condamnată la 10 ani de închisoare, asigură că a plătit statului 1 miliard de euro

Sâmbătă după-amiază, preşedintele regiunii Amhara, Ambachew Mekonnen, şi unul din consilierii săi, participanţi la o reuniune, au fost asasinaţi de un comando înarmat la Bahir Dar, capitala regională. Procurorul general din Amhara, Migbaru Kebede, prezent şi el la întrunire, a decedat luni dimineaţă în urma rănilor suferite.

Într-un atac separat, dar care, potrivit autorităţilor, pare ‘coordonat’, şeful de stat-major al armatei etiopiene, generalul Seare Mekonnen, a fost ucis câteva ore mai târziu de garda sa de corp, la domiciliul său din Addis Abeba, în timp ce ‘conducea operaţiunea’ de răspuns la atacurile din Bahir Dar. Un general în retragere care se afla în vizită a fost şi el omorât.

Autorităţile au anunţat că au arestat garda de corp şi numeroşi participanţi la atacul împotriva guvernului din Amhara.

Autorităţile l-au acuzat pe generalul Asaminew Tsige că a organizat atacul de la Bahir Dar şi că a avut un rol în cel de la Addis Abeba. Tsige fusese arestat anterior pentru un presupus complot din 2009, dar ulterior amnistiat şi pus în libertate în 2018.

Citește și : Pompeo, în vizită în Arabia Saudită, a discutat cu regele Salman şi prinţul moştenitor despre Iran