DISTRIBUIȚI

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat marţi arestarea unuia din generalii săi, acuzat de spionaj în beneficiul Rusiei, potrivit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Generalul Valeri Şaitanov, „suspectat de înaltă trădare şi de planificare de atentate, a fost arestat astăzi” (marţi), a anunţat SBU într-un comunicat. Totodată, SBU a declarat că generalul Şaitanov a activat în cadrul serviciului ca şef pentru operaţiuni speciale, dar nu a dat detalii despre funcţia sa actuală, conform Reuters.


Citește și : Rusia a intrat în cursa pentru a crea un vaccin anti-coronavirus

„Din păcate, un om care trebuia să protejeze Ucraina a lucrat în realitate împotriva ei”, şi-a exprimat regretul şeful SBU, Ivan Bakanov.

Potrivit anchetatorilor, generalul „a colectat şi transmis părţii ruse” informaţii în special despre operaţiunile serviciilor secrete ucrainene în estul Ucrainei, scena unui conflict armat între Kiev şi separatiştii proruşi, racolând şi alţi agenţi.

„Probe incontestabile”, printre care înregistrări audio şi video dovedesc faptul că Valeri Şaitanov „a planificat atacuri teroriste în Ucraina din ordinul serviciilor secrete ruse”, potrivit comunicatului.

Un agent al Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB) i-a promis generalului Şaitanov 200.000 de dolari (aproximativ 180.000 de euro) şi un paşaport rusesc pentru serviciile sale, conform sursei citate.

Potrivit agenţiei de presă Ukrinform, care citează elemente ale dosarului, Şaitanov – unul dintre foştii şefi ai Centrului de operaţiuni speciale „A” din cadrul SBU – era în legătură sub numele de cod „Bobîl” cu colonelul FSB, Igor Egorov. Acesta este un angajat al Departamentului I (operaţiuni de contraspionaj) din cadrul FSB, unitate specializată în planificarea, organizarea şi comiterea de acţiuni teroriste, de recunoaştere şi de sabotaj în Ucraina şi în alte state.

Citește și : NYT: Războiul de lungă durată al lui Putin cu sistemul ştiinţific american

Valeri Şaitanov este în special suspectat că ar fi planificat uciderea cecenului Adam Osmaiev, acuzat că ar fi pregătit în 2012 un atentat împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin. Din 2014, Adam Osmaiev şi soţia sa Amina Okuieva au luptat ca voluntari alături de armata ucraineană în estul Ucrainei. Osmaiev a supravieţuit la două atentate, dar soţia sa a fost ucisă în cursul celui de-al doilea atentat comis în apropiere de Kiev în 2017, când maşina lor a fost ţinta mai multor focuri de armă.

Rusia este acuzată de Kiev şi Occident de susţinere militară a separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, ceea ce ea neagă. Conflictul armat între forţele ucrainene şi separatişti s-a soldat cu peste 13.000 de morţi de la declanşarea sa în 2014.