DISTRIBUIȚI
ANP

Politicianul olandez Geert Wilders, cunoscut pentru poziţia sa antiimigraţie, a făcut apel joi împotriva unei condamnări pentru incitare la discriminare, acuzându-i pe procurori că încearcă să-i distrugă dreptul la libera exprimare, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Wilders, al cărui partid, Partidul Libertăţii, de extremă dreapta, s-a clasat pe locul al doilea în alegeri anul trecut, este liderul opoziţiei în Olanda şi una dintre cele mai importante figuri ale extremei drepte din Europa.


Citeşte şi: Atac subtil la Trump: Democraţia din SUA este ameninţată de minciuni

„Ceea ce islamiştii nu au putut să-mi facă, încearcă procurorii oricum să facă: să distrugă libertatea de expresie”, a scris Wilders pe Twitter înainte de începerea audierii de joi care are loc într-un tribunal de înaltă securitate, lângă aeroportul Schiphol din Amsterdam.

El face apel la condamnarea sa din 2016 pentru instigare la discriminare în timpul unei adunări electorale în cadrul căreia i-a întrebat pe susţinătorii săi dacă doresc mai mulţi sau mai puţini marocani în ţară. Când aceştia au scandat: „Mai puţini! Mai puţini!’, el a răspuns: „Vom avea grijă de aceasta”.

Şi procurorii fac recurs la achitarea politicianului olandez în acuzaţii separate de incitare la ură. Ei au cerut în acest caz o amendă de 5.000 de euro, fără pedeapsa cu închisoare.

Articolul 1 din Constituţia olandeză interzice discriminarea indiferent de motiv. Wilders declară că nu a făcut apel niciodată la violenţă şi că numărul cetăţenilor marocani din ţară ar putea fi redus prin mijloace legale. El a fost achitat de acuzaţia de incitare la ură în 2011.

Citeşte şi: Israelul a atacat din aer ţinte Hamas în Fâşia Gaza

Audierile pentru recurs au loc până la 6 iunie, urmând ca un verdict să fie dat o lună mai târziu.

Wilders a locuit din 2004 în condiţii de supraveghere la domiciliu 24 de ore din 24 pentru a fi protejat de militanţii islamici care îl ameninţă cu moartea. Politicianul susţine că Islamul este o ideologie fascistă şi a cerut oprirea imigraţiei din ţările musulmane, închiderea moscheilor şi a interzicerea Coranului, notează Reuters.