DISTRIBUIȚI
REUTERS

O înțelegere cu gigantul tehnologic american în valoare de până la 1 miliard de lire sterline îi va permite acestuia să dețină date secrete de la MI5 și MI6

Cele mai clasificate materiale şi informaţii din Marea Britanie urmează să fie găzduite în cloud de Amazon după ce GCHQ a încheiat un acord cu gigantul tehnologic american, relatează The Telegraph.


MI5 și MI6 vor folosi, de asemenea, sistemul furnizat de brațul de cloud computing al Amazon AWS pentru a stoca date secrete ca parte a acordului, potrivit Financial Times.

Citeşte şi: ATAC armat într-un mall din SUA (VIDEO)! Sunt morţi şi răniţi!

Toate datele agențiilor vor fi păstrate în Marea Britanie, iar Amazon nu va avea acces la informațiile stocate în sistem, potrivit rapoartelor.

Cu toate acestea, există îngrijorări legate de implicațiile privind confidențialitatea și suveranitatea pe care un astfel de material este găzduit de o companie non-britanică.

Noul sistem de stocare a datelor va permite spionilor să partajeze mai ușor informații din străinătate și să îmbunătățească utilizarea recunoașterii vorbirii și a altor tehnologii.

Experții din industrie au sugerat că tranzacția ar putea avea o valoare cuprinsă între 500 de milioane de lire sterline și 1 miliard de lire sterline în următorii zece ani.

Sistemul cloud de înaltă securitate va fi folosit și de alte departamente guvernamentale, cum ar fi Ministerul Apărării, în timpul operațiunilor comune cu serviciile de informații.

La începutul acestui an, GCHQ a subliniat modul în care intenționează să folosească Inteligenţa Artificială pentru a proteja Marea Britanie de campaniile de dezinformare susținute de stat și alte atacuri cibernetice.

Citeşte şi: Egiptul RIDICĂ starea de urgenţă instaurată în 2017 – Black News

GCHQ a declarat pentru Financial Times că nu va discuta despre relațiile sale de afaceri cu furnizorii de tehnologie. AWS a refuzat să comenteze.

Vestea a venit când șeful GCHQ a dezvăluit că atacurile cibernetice s-au dublat în ultimul an.