DISTRIBUIȚI
Middle East Online

Gardienii Revoluţiei iraniene au anunţat vineri că au lovit presupuşi „terorişti” în Kurdistanul irakian vecin, ucigând şi rănind mai mulţi dintre ei, informează France Presse, scrie agerpres.

„Ca urmare a unor acte de terorism comise de grupuri antirevoluţionare în vestul şi nord-vestul ţării (…), tabere şi centre de antrenament ale teroriştilor au fost atacate începând de miercuri” cu ajutorul rachetelor, dronelor şi artileriei, a declarat într-un comunicat armata ideologică iraniană.


Citește și : Trump confirmă o operaţiune de expulzare a imigranţilor clandestini la sfârşitul acestei săptămâni

 

Gardienii Revoluţiei nu au indicat numele grupului vizat.

Potrivit primarului oraşului irakian Sidekan, Ehsan Shalabi, „lovitura a vizat Partidul Democrat al Kurdistanului Iranian (PDKI)” – instalat în Kurdistanul irakian şi considerat de Teheran o organizaţie teroristă.

Un „civil a murit joi şi doi membri ai aceleiaşi familii au fost răniţi după ce o rachetă a lovit câmpul lor”, a spus el.

Gardienii Revoluţiei au asigurat că grupurile vizate au încercat să folosească „săteni ca scuturi umane” şi au cerut locuitorilor din „Kurdistanul irakian să ia distanţă faţă de taberele teroriste”.

Ei au adăugat că Iranul a avertizat autorităţile din Kurdistanul irakian să nu permită „grupurilor teroriste” să stabilească tabere de operaţiuni şi antrenament aproape de graniţa iraniană, dar acest avertisment „nu a fost luat în considerare”.

Citește și : România a avut a doua creştere din Uniunea Europeană a participării la votul de la alegerile europene

Iranul a lovit în septembrie 2018 cartierul general al PDKI, cel mai vechi partid separatist kurd din Iran, ucigând 15 persoane. Interzis după Revoluţia Islamică din 1979, PDKI pare să fi reluat operaţiunile pe teritoriul iranian începând din 2016, după un lung armistiţiu.

Armata ideologică iraniană a declarat vineri că a efectuat aceste noi lovituri mai ales ca represalii pentru moartea a trei dintre membrii săi într-un atac asupra vehiculului lor comis marţi de „terorişti”.

Joi, Gardienii Revoluţiei au anunţat că au ucis cinci presupuşi „terorişti” care ar fi încercat să pătrundă pe teritoriul iranian la „frontierele occidentale”, într-o confruntare în vestul ţării, aproape de graniţa cu Irakul.

Iranul se confruntă de aproape 40 de ani cu activişti kurzi, care folosesc baze situate în Kurdistanul irakian pentru a efectua atacuri împotriva Gardienilor Revoluţiei şi instituţiilor de pe teritoriul iranian.