DISTRIBUIȚI
iranintl.com

Gardienii Revoluţiei din Iran au prezentat vineri o nouă dronă de luptă numită „Gaza”, în semn de omagiu pentru palestinieni, la câteva ore după intrarea în vigoare a unui armistiţiu între Israel şi grupurile armate palestiniene care a pus capăt unui număr de 11 zile de confruntări, relatează AFP, potrivit agerpres

Numele dronei este un „omagiu etern pentru cei care rezistă astăzi în Gaza invaziei şi agresiunii sioniste”, a declarat şeful armatei ideologice a Republicii Islamice, generalul de divizie Hossein Salami, citat de site-ul oficial al Gardienilor, Sepah News.


Citește și : Certificatul verde digital al UE ar trebui să fie funcţional de la 1 iulie

Dispozitivul este capabil să transporte 13 bombe şi să zboare la peste 10.000 de metri altitudine, la o viteză de 350 km/h şi cu o autonomie de 20 de ore, se precizează pe site.

Republica Islamică Iran, duşman jurat al Iranului, nu recunoaşte statul evreu, iar susţinerea cauzei palestiniene este pentru ea un pilon al politicii sale externe de la revoluţia din 1979.

Vineri, o încetare a focului a intrat în vigoare şi armele au tăcut în Fâşia Gaza, enclavă palestiniană sub blocadă israeliană de aproape 15 ani, şi în Israel.

Raidurile aeriene şi tirurile de artilerie israeliene asupra enclavei s-au soldat cu în 11 zile cu 243 de morţi de partea palestiniană, între care şi 66 de copii, potrivit autorităţilor locale.

În Israel 12 persoane, printre care un copil şi o adolescentă, au murit în tirurile cu rachete lansate din Fâşia Gaza, potrivit poliţiei.

Miercuri, generalul Salami a elogiat „naşterea unei noi Palestine care se luptă cu rachete”, adăugând că Israelul a părut „distrus, frustrat şi deprimat”.

Citește și : Talibanii au preluat controlul asupra încă unui district strategic din Afganistan

Şeful forţei externe a Gardineilor Revoluţiei Esmail Qaani a asigurat duminică Hamas, la putere în Gaza, şi Jihadul Islamic, al doilea grup armat din enclavă, de susţinerea Teheranului în lupta lor împotriva Israelului.

Potrivit site-ului Gardienilor, generalul Salami a mai prezentat şi un nou sistem radar uşor de deplasat şi numit „Quds” (Ierusalim), care permite în special detectarea avioanelor pe o rază de 500 de kilometri. De asemenea, a fost prezentată o versiune ameliorată a unui sistem de apărare antiaeriană.