DISTRIBUIȚI
Mirror

Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat vineri seară că au „confiscat” un petrolier britanic, Stena Impero, în strâmtoarea Ormuz, relatează AFP, potrivit agerpres.

Nava a fost arestată de forţa navală a Gardienilor Revoluţiei pentru „nerespectarea codului maritim internaţional”, la cererea „Autorităţii portuare şi maritime din provincia Hormozgan”, indică un comunicat al Sepahnews, site-ul de internet al Gardienilor Revoluţiei.


Citește și : Premierul kosovar Ramush Haradinaj, acuzat de crime de război, a demisionat

Stena Impero „a fost dus până la ţărm după confiscare şi cedat Autorităţii pentru ca să poată începe procedura legală şi ancheta”, au adăugat Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice în acest scurt comunicat.

Anunţul privind confiscarea Stena Impero survine la câteva ore după ce Curtea Supremă din Gibraltar a decis să prelungească cu 30 de zile imobilizarea petrolierului iranian Grace 1.

Nava a fost sechestrată pe 4 iulie de către autorităţile lui Gibraltar, teritoriu situat în extremitatea sudică a Spaniei, care aveau suspiciuni că nava urma să transporte ţiţei în Siria cu încălcarea sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Damascului.

Citește și : Trei bărbaţi reţinuţi în vestul Germaniei, suspectaţi de plănuirea unor acte de terorism

Teheranul a negat această acuzaţie şi a denunţat un act de „piraterie” faţă de nava încărcată cu 2,1 milioane de barili de ţiţei.

Marţi, ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei a declarat că Iranul „nu va lăsa această răutate fără răspuns”.

„Vom răspunde la momentul şi în locul oportun”, a adăugat el fără a furniza mai multe amănunte.