DISTRIBUIȚI
IBTimes UK

Autorităţile Unităţii Teritoriale Autonome a Găgăuziei intenţionează să ajungă la o înţelegere directă cu Rusia asupra exporturilor de produse vegetale către această ţară, care va interzice din 15 august importurile de astfel de produse din Republica Moldova, nu însă şi din Transnistria, invocând încălcarea standardelor de calitate, relatează joi Interfax şi presa de peste Prut, potrivit agerpres.

Autorităţile de la Comrat se vor adresa direct Serviciului fitosanitar rus (Rosselhoznadzor) pentru a exclude Găgăuzia din lista unităţilor administrativ teritoriale din Republica Moldova în privinţa cărora a fost aplicată interdicţia de export al produselor vegetale în Federaţia Rusă, consemnează deschide.md.


Citeşte şi: Trump se teme că FBI-ul i-a ‘plantat’ probe în timpul percheziţiei de la Mar-a-Lago – Black News

„Conducerea ţării trebuie să construiască diplomatic relaţiile cu partenerii. În primul rând, cu Federaţia Rusă. Şi să poată negocia. Noi, la rândul său, Comitetul executiv al Găgăuziei, vom contacta direct Rosselhoznadzorul după exemplul anilor precedenţi când, la fel, au existat interdicţii”, a declarat, conform sursei citate, şeful Direcţiei generale pentru complexul agroindustrial al Găgăuziei, Andrei Dimitroglo.

Organismul rus menţionat a anunţat marţi că începând din 15 august Rusia interzice importul de produse agricole provenite din 31 din cele 34 de regiuni ale Republicii Moldova, exceptate fiind astfel doar regiunile din provincia separatistă pro-rusă Transnistria, invocând „încălcări repetate ale standardelor de calitate” a produselor.

Rusia are o îndelungată istorie de astfel de măsuri în disputele sale comerciale cu alte ţări, remarcă Reuters, după ce autorităţile de la Chişinău au cerut Moscovei o amânare a plăţii pentru luna august a gazelor naturale livrate Republicii Moldova.

Citeşte şi: EMA ar putea aproba un vaccin Pfizer care ţinteşte sub-variantele Omicron – Black News

Din cauza complicaţiilor logistice şi creşterii costurilor de transport în urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, producătorii de fructe din Republica Moldova şi-au redus exporturile către Rusia. Totuşi, acestea rămân în continuare semnificative, Republica Moldova livrând Rusiei de la începutul acestui an circa 168.000 de tone de produse agricole, în principal mere, prune şi struguri.

Relaţiile dintre Chişinău şi Moscova sunt afectate şi de disputele politice. Fostul preşedinte prorus Igor Dodon se află în arest la domiciliu, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat luna trecută leadership-ul Republicii Moldova că ”recurge la măsuri dure împotriva opoziţiei, ceea ce este foarte departe de conceptul de democraţie”.