DISTRIBUIȚI

Gabon va deveni prima ţară africană care va fi plătită de diverse fonduri şi fundaţii internaţionale pentru a-şi continua acţiunile împotriva despăduririlor de pe teritoriul său, acoperit într-un procent de aproape 90% de păduri, au anunţat duminică reprezentanţi de la ONU, citaţi de AFP, potrivit agerpres.

Norvegia va acorda Gabonului 150 de milioane de dolari (136 de milioane de euro) în cadrul unui contract pe 10 ani semnat cu guvernul de la Libreville pentru „reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cauzate de despăduriri şi degradarea naturii şi pentru absorbţia dioxidului de carbon de către pădurile sale naturale”, precizează un comunicat emis de Iniţiativa pentru pădurile din Africa Centrală (CAFI), un organism înfiinţat de ONU, din care fac parte mai multe ţări din această regiune africană şi fonduri de investiţii occidentale.


Citește și: Taifunul Tapah face ravagii în Japonia: 30 de oameni au fost răniți!

Reprezentanţii CAFI, care consideră că acest acord este unul „istoric”, afirmă că este pentru prima dată când „eforturile unei ţări din Africa implicată în lupta contra despăduririlor sunt astfel valorificate”.

Anunţul referitor la semnarea acestui contract a fost făcut în contextul în care luni are loc la New York un summit pentru climă organizat de ONU.

Gabon se află în centrul pădurii tropicale din Africa Centrală, denumită „al doilea plămân al Terrei” după Amazonia, ce acoperă „un teritoriu la fel de vast ca Europa occidentală”, precizează reprezentanţii CAFI.

De mai mulţi ani, autorităţile gaboneze au dezvoltat o politică de conservare relativ îndrăzneaţă pentru regiunea Africii Centrale. În Gabon există 13 parcuri naţionale, ce acoperă 11% din teritoriul ţării, şi 20 de arii marine protejate.

În Gabon trăiesc aproximativ 60% din elefanţii de pădure ai Africii. Potrivit CAFI, această statistică reprezintă „un indicator-cheie pentru buna gestionare a resurselor naturale” ale ţării.

Citește și: Hassan Rohani denunță prezenţa ‘forţelor străine’ în Golf

La începutul lunii martie, această ţară a fost zguduită de descoperirea unui vast trafic de kevazingo – un lemn de esenţă rară şi preţioasă, foarte apreciat în Asia şi a cărui exploatare este interzisă în Gabon -, în care erau implicate mai multe companii chineze şi o serie de politicieni.

După acel scandal, preşedintele ţării, Ali Bongo Ondimba, a demarat o remaniere ministerială, numindu-l la conducerea Ministerului Pădurilor pe profesorul britanic Lee White, un naturalist gabonez care are reputaţia unui ecologist intransigent.