DISTRIBUIȚI
International Relations EDU

Cele şapte puteri din G7, reunite în cadrul unui summit în Bavaria, au îndemnat marţi ţările şi companiile ce dispun de „importante stocuri de hrană” să contribuie la atenuarea penuriei alimentare şi s-au angajat să aloce 4,5 miliarde de dolari suplimentari pentru lupta împotriva insecurităţii alimentare, informează AFP, potrivit agerpres

„Ca soluţie pe termen scurt, cerem partenerilor care au importante stocuri de hrană, precum şi sectorului privat, să facă hrana disponibilă fără a distorsiona pieţele, susţinând în special strategia Programului Alimentar Mondial privind achiziţiile”, cere într-o declaraţie G7, reunit până marţi în sudul Germaniei.


Citește și : Medvedev: Orice încercare de intruziune în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

Liderii G7 s-au angajat de asemenea să aloce 4,5 miliarde de dolari suplimentari pentru a lupta împotriva insecurităţii alimentare, majorând efortul din acest an la circa 14 miliarde de dolari, potrivit acestei declaraţii.

G7 a mai reiterat „apelul său presant adresat Rusiei, ca aceasta să pună capăt, necondiţionat, blocadei impusă porturilor ucrainene de la Marea Neagră, distrugerii de infrastructuri portuare şi de transport esenţiale, de silozuri şi terminale de cereale, însuşirii ilegale de produse şi echipamente agricole în Ucraina şi tuturor altor activităţi care perturbă producţia şi exportul de producţie, precum şi exporturile ucrainene de produse alimentare”.

„Aceste acţiuni nu pot fi considerate altceva decât un atac cu motivaţie geopolitică împotriva securităţii alimentare mondiale”, a denunţat G7.

Citește și : Un politician proeminent din opoziția rusească, reținut la Moscova

Invazia rusă asupra Ucrainei, cu blocada impusă porturilor de la Marea Neagră, a dus la o creştere accentuată a preţurilor la produse alimentare şi a contribuit la majorarea inflaţiei pe plan mondial.

Rusia neagă că a blocat trecerea de nave comerciale şi acuză sancţiunile occidentale că au contribuit la criza alimentară.