DISTRIBUIȚI
112.International

Miniştrii mediului din G20 (grupul ţărilor dezvoltate economic) au căzut de acord, duminică, să adopte un nou cadru de acţiune pentru a stopa poluarea cu plastic la nivel global, conform unui anunţ făcut de executivul japonez, gazdă a acestei întruniri G20 ce a durat două zile, informează Reuters, potrivit agerpres.

Miniştrii mediului şi cei ai energiei din cadrul principalelor economii ale planetei s-au întâlnit în acest sfârşit de săptămână la Karuizawa, la nord-vest de Tokyo, înainte de summitul G20 ce va avea loc la Osaka (vestul Japoniei) în 28 – 29 iunie.


Citește și : Sara Netanyahu, găsită vinovată pentru utilizarea necorespunzător a fondurilor publice

Pe agenda discuţiilor s-a aflat subiectul poluării cu plastic, în condiţiile în care din ce în ce mai multe imagini cu plaje acoperite cu deşeuri de plastic aduse de mare sau cu animale marine moarte în stomacul cărora s-au găsit astfel de deşeuri de plastic au provocat reacţii publice, multe ţări interzicând deja, spre exemplu, folosirea pungilor din plastic.

Premierul japonez Shinzo Abe a declarat că îşi doreşte ca ţara sa să conducă eforturile globale pentru reducerea volumului de deşeuri din plastic care ajung în mări şi oceane prin apelul la tehnologii inovatoare, aşa cum sunt cele legate de dezvoltarea de materiale biodegradabile.

Noul cadru urmează să faciliteze acţiuni concrete şi voluntare împotriva poluării marine cu plastic, după ce Summitul G20 de la Hamburg a adoptat „Planul G20 de acţiune împotriva deşeurilor marine” în 2017.

Conform noului cadru, membrii G20 vor promova o abordare comprehensivă pentru a reduce volumul de deşeuri din plastic, ce ajung în apa mărilor şi oceanelor, prin diferite măsuri şi prin cooperare internaţională, dar şi prin promovarea inovaţiilor şi intensificarea monitorizării ştiinţifice şi a metodologiilor de analiză.

„Sunt bucuros că am reuşit, alături de ţările în curs de dezvoltare şi de cele emergente, să formăm un larg cadru internaţional de acţiune”, a comentat ministrul nipon al mediului, Yoshiaki Harada, într-o conferinţă de presă.

Citește și : Mii de persoane protestează în Hong Kong pentru retragerea completă a controversatului proiect de lege privind extrădarea