DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Liderii G20 au promis joi să evite impunerea de „bariere comerciale inutile” pentru produsele de primă necesitate, inclusiv pentru alimente, în timpul pandemiei de COVID-19, după o atenţionare din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) împotriva tentaţiei de a lua măsuri protecţioniste, informează vineri AFP, potrivit agerpres.

Pandemia a dus la o destabilizare a economiei şi comerţului mondial, generând temeri privind declanşarea celei mai mari recesiuni de după Marea Depresiune din anii 1930.


Citește și: Vaticanul decide: Toată lumea care intră în Bazilica Sfântul Petru va fi controlată!

Comerţul mondial ar urma să înregistreze „scăderi de cifre” în ceea ce priveşte volumul în aproape toate regiunile lumii, potrivit OMC.

Miniştrii comerţului şi investiţiilor din G20, grup format din 19 ţări industrializate şi emergente plus UE, au subliniat că restricţiile asupra produselor medicale vitale şi altor produse de primă necesitate trebuie, dacă sunt necesare, să fie „proporţionale, transparente şi temporare” şi să nu creeze „bariere inutile pentru comerţ sau o perturbare a căilor de aprovizionare”.

La finalul unei reuniuni virtuale organizate de Arabia Saudită, care asigură preşedinţia prin rotaţie a G20, miniştrii au promis de asemenea „să se abţină de la introducerea de restricţii pentru exportarea de produse agricole” şi să evite „stocarea inutilă de alimente”.

Citește și: Bani FALȘI în China! Autoritățile au confiscat contravaloarea a 55 de milioane de euro!

Luna trecută, FMI şi OMC şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la perturbările ce afectează căile de aprovizionare din cauza restricţiilor de export ce limitează comerţul de produse medicale de primă importanţă şi de bunuri alimentare.

Ei le-au cerut guvernelor să se abţină de la impunerea unor asemenea restricţii, apreciind că, în timp, acest lucru ar putea prelungi şi agrava criza sanitară şi economică, „cu cele mai grave efecte probabil asupra ţărilor cele mai sărace şi mai vulnerabile”.