DISTRIBUIȚI

Mozambic, devastat în luna martie de ciclonul Idai, este acum ameninţat de o furtună tropicală care s-ar putea abate în noaptea de joi spre vineri asupra nordului extrem al ţării, au avertizat marţi serviciile de meteorologie, relatează AFP, potrivit Agerpres.

La începutul lunii martie, ciclonul Idai a provocat moartea a 1.000 de persoane în centrul Mozambicului şi în Zimbabwe. Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, el a provocat pagube de peste două miliarde de dolari în aceste două ţări sărace din Africa de Sud şi în Malawi.


Citește și : Avion prăbușit în SUA. Șase persoane au murit (VIDEO)

Furtuna denumită Kenneth, care se află în prezent în Strâmtoarea Mozambic, „a devenit o furtună tropicală moderată la mijlocul zilei de marţi”, a declarat Philippe Caroff de la Meteo-France, de pe insula franceză Reunion, în Oceanul Indian.

„Rafalele de vânt nu depăşesc în prezent 100 km/h”, a adăugat el.

Kenneth ar urma să lovească coasta Mozambicului în noaptea de joi spre vineri şi „s-ar putea ca la acel moment să se fi transformat în ciclon tropical”, însoţit de rafale de vânt de peste 150 km/h, a mai spus Philippe Caroff.

„Este ameninţat nordul Mozambicului, într-o zonă care nu este în mod normal lovită de cicloane sau de furtuni tropicale”, a spus el.

Conform previziunilor Institutului Meteorologic din Mozambic, furtuna va afecta în principal nordul provinciei Cabo Delgado şi sudul Tanzaniei vecine.

Citește și : Egipt: Al-Sissi poate rămâne la putere până în 2030. Aproape 90% dintre alegători susțin modificările constituţionale

Rafalele de vânt ar putea provoca inundaţii în provinciile Cabo Delgado şi Nampula din Mozambic, şi circa 80.000 de persoane ar putea fi afectate, a avertizat Ministerul Lucrărilor Publice.

Potrivit Meteo-France, Kenneth este „mult mai redus” în intensitate decât uraganul Idai şi nu va „atinge o zonă atât de populată şi vulnerabilă la riscul de inundaţii”.