DISTRIBUIȚI
Twitter

O perturbaţie atmosferică din Marea Caraibilor este pe cale să se transforme în curând în furtuna tropicală Fred, posibil până se va apropia de Puerto Rico, marţi, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.  

Un avion Hurricane Hunter al Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA) urma să analizeze îndeaproape perturbaţia, marţi, pentru a se putea determina intensitatea sistemului.


Citește și : Bruxelles-ul dă voie Lituaniei să-şi facă GARD la frontiera cu Belarus

Există o probabilitate de 90% ca sistemul să se transforme în furtuna tropicală Fred, deşi intensitatea sa va fluctua în următoarele zile, conform estimărilor.

Potrivit prognozelor, sistemul ar putea deveni furtună tropicală odată cu apropierea de Insulele Virgine Americane şi de Puerto Rico, marţi seară, şi se va afla miercuri la mică distanţă sau chiar deasupra insulei Hispaniola din Arhipelagul Antilelor.

NHC estimează că sistemul va slăbi din intensitate până la nivel de depresiune tropicală până la momentul în care se va apropia de Republica Dominicană şi de Haiti.

Meteorologii se aşteaptă ca sistemul meteorologic să se înteţească din nou până la nivel de furtună tropicală odată cu apropierea de Cuba şi Florida, la sfârşitul săptămânii. Potrivit NHC, furtuna va fi însoţită de viteze ale vântului de peste 96 km/h la acel moment.

Este prea devreme pentru a se putea estima dacă statul american Florida va fi afectat de furtună, au indicat meteorologii.

Sudul Floridei ar putea fi afectat de ”inundaţii semnificative, pe scară largă” în acest weekend, a declarat meteorologul şef Craig Setzer de la postul CBS Miami.

Autorităţile din Bahamas au emis marţi o atenţionare de furtună tropicală valabilă pentru insulele Turks şi Caicos şi regiunile din sud-est.

Citește și : SCURGERI de clor la o crescătorie de somoni! 96.000 de peşti au murit!

O avertizare de furtună tropicală rămâne în vigoare în Puerto Rico, Insulele Virgine Americane şi Republica Dominicană.

De asemenea, au fost emise atenţionări de furtună tropicală în Martinica şi Guadelupa, Saba şi Sint Eustatius şi nordul Haiti.