DISTRIBUIȚI
Reuters

Furtuna tropicală Belna, care urmează să se transforme în ciclon, se apropie de arhipelagul Comore şi de insula franceză Mayotte, pe care ar putea să o lovească în noaptea de duminică spre luni, înainte de a se îndrepta spre Madagascar, a anunţat vineri Meteo France, relatează AFP, potrivit agerpres.

Furtuna tropicală, care creşte în intensitate în Oceanul Indian, „se va transforma în ciclon cu vânturi cu o viteză medie de 118 km/h în această sâmbătă şi duminică şi va ajunge la stadiul la ciclon intens, cu vânturi cu o viteză medie de 166 km/h şi rafale de peste 200 km/h”, a afirmat Laurent Floch, director regional al Meteo France.


Citește și : Cutremur cu magnitudinea 6,1 în arhipelagul Tonga

Belna va trece cel mai aproape de Mayotte în noaptea de duminică spre luni, nu departe de arhipelagul Comore, grav afectat în aprilie de uraganul Kenneth.

Ultimul ciclon – numit Kamissi – a lovit insula Mayotte pe 12 aprilie 1984 şi s-a soldat cu un mort şi importante pagube materiale.

„După Mayotte, ameninţarea va plana asupra Madagascarului”, se arată pe site-ul Meteo France. „În acest moment, rămâne o incertitudine semnificativă asupra traiectoriei ciclonului”.

Insula franceză se afla în stare de alertă vineri. Pompierilor li s-a solicitat să fie disponibili pentru a interveni în orice moment, iar rezidenţii şi-au făcut provizii cu produse de primă necesitate.

Compania aeriană Air Austral a oferit posibilitatea clienţilor care călătoresc în perioada 7-9 decembrie din şi cu destinaţia Mayotte să îşi schimbe datele de călătorie fără taxe suplimentare, anticipând o posibilă închidere a aeroportului din Mayotte şi, prin urmare, anulări de zboruri.

Citește și : Lavrov avertizează SUA: ‘Vom avea o reacţie în oglindă. Fiecare pas va avea o reacţie rusă’