DISTRIBUIȚI
BT.com

Furtuna Ophelia a provocat luni moartea a trei persoane în Irlanda, lovind coasta de vest a ţării cu rafale de vânt de până la 150km/h care au dus la prăbuşirea a numeroşi copaci şi la întreruperea curentului electric, potrivit AFP, transmite şi agerpres. 

O femeie de 50 de ani a murit într-un accident de maşină provocat de prăbuşirea unui copac în apropiere de d’Aglish (sud), în timp ce un alt pasager a fost rănit, a informat poliţia.


La Dundalk, în apropiere de frontiera cu Irlanda de Nord, un bărbat a murit după ce maşina lui a fost strivită de un copac. Un alt bărbat în vârstă de 30 de ani a murit în localitatea Cahir, în urma rănilor provocate de fierăstrăul electric cu care încerca să degajeze calea blocată de un copac prăbuşit în urma furtunii, potrivit poliţiei.

Citeşte şi: Asasinat cu substrat politic în Malta – Cea mai cunoscută jurnalistă de investigaţii a fost UCISĂ în explozia unei bombe

Numeroşi copaci s-au prăbuşit în comitatele Kerry şi Cork, în timp ce guvernul a ordonat la nivel naţional închiderea şcolilor şi a grădiniţelor şi a restricţionat programul serviciilor publice, precum tribunalele şi dispensarele medicale.

Cel puţin 120.000 de locuinţe şi centre comerciale au rămas fără curent electric din cauza furtunii care în traiectoria sa spre insulele Azore a scăzut din intensitate şi nu mai este considerată un uragan, deşi continuă să afecteze Irlanda cu rafale de vânt de până la 130 de km/h.

Premierul irlandez, Leo Varadkar, a postat pe Twitter că ţara se află „în alertă roşie naţională”, maximă pe o scară de 1 la 4, şi a recomandat cetăţenilor să nu iasă din case până la trecerea furtunii. „Este o furtună foarte periculoasă, ultima oară când a avut loc un asemenea fenomen 11 persoane şi-au pierdut viaţa”, a avertizat el.

Serviciul britanic de meteorologie, Met, a declarat stare de alertă în diferite regiuni ale ţării şi a cerut populaţiei să ia măsuri de precauţie ca urmare a vântului şi a riscului de inundaţii.

Soarele şi cerul au căpătat o tentă roşie în sudul Marii Britanii, inclusiv la Londra, ca urmare a prafului adus de furtună din Africa. Fenomenul i-a determinat pe internauţi să se întrebe asupra iminenţei unei apocalipse determinate de Brexit.

Pe aeroportul din Manchester (nordul Marii Britanii) au fost anulate 20 de zboruri, iar în Ţara Galilor 200 de locuinţe au rămas fără curent electric.