DISTRIBUIȚI
Xinhua

Furtuna tropicală Noul, care a atins vineri zona de uscat în Vietnam, a provocat cel puţin un deces şi a adus ploi abundente în regiunile centrale ale ţării, fenomenul meteorologic fiind ulterior retrogradat de autorităţi, informează Reuters, potrivit agerpres.

Furtuna a lovit oraşul turistic Danang şi a virat apoi spre nord, către provincia Thua Thien Hue, înainte de a ajunge în Laos, vineri la prânz, a relatat postul de radio Voice of Vietnam pe site-ul său.


Citeşte şi: Preşedintele kosovar îl decorează pe Trump

Cel puţin o persoană a murit, iar alta a fost rănită în timpul furtunii care a doborât copaci şi a avariat sute de case, potrivit relatărilor.

Ziarul Tuoi Tre a relatat că un bărbat şi-a pierdut viaţa după ce un copac a fost doborât de vânt, iar televiziunile au difuzat imagini cu străzi inundate în unele zone.

Autorităţile din Vietnam au anunţat joi că pregătesc evacuarea a 1,1 milioane de persoane înaintea sosirii furtunii tropicale Noul, însoţită de vânt cu viteze de până la 135 km/h.

Autorităţile provinciilor vizate de furtună au interzis ambarcaţiunilor să iasă pe mare, iar armata a mobilizat 256.000 de militari. În unele provincii centrale, şcolile au fost închise până la sfârşitul săptămânii.

Citeşte şi: Trump vrea o comisie pentru promovarea ‘educaţiei patriotice’

Agenţia naţională de meteorologie a retrogradat vineri furtuna Noul la nivel de sistem de joasă presiune, avertizând însă că ar putea fi înregistrate precipitaţii de până la 250 mm în unele regiuni din centrul ţării, cantităţi ce pot declanşa inundaţii şi alunecări de teren.

Furtunile devastatoare şi inundaţiile sunt fenomene frecvente în Vietnam. Dezastrele naturale – în special inundaţii şi alunecări de teren provocate de furtuni – s-au soldat anul trecut cu 132 de morţi şi 207 răniţi.