DISTRIBUIȚI

Rafalele puternice de vânt produse de furtuna Herwart care a afectat duminică centrul Europei au provocat cel puţin 5 morţi şi 1 rănit în Germania, Polonia şi Cehia. 

Un bărbat de 63 de ani din Germania care campa pe coasta nordică a ţării a murit din cauza unei viituri, a anunţat poliţia. La momentul producerii accidentului acesta se afla în zona oraşului Sehestedt, alături de fratele său, în vârstă de 59 de ani, care a fost salvat din apă şi a fost transportat la spital, conform DPA.


În Cehia, arborii doborâţi de vânt au provocat moartea a două persoane, o femeie din apropiere de Trebic (sud-est) şi un bătrân din Jicin (nord-est), potrivit AFP.

În Polonia, un şofer a murit în maşină în urma coliziunii cu o ramură căzută pe o şosea din apropiere de Szczecin (nord-vest), potrivit pompierilor citaţi de AFP. Un accident similar a avut loc în oraşul Opole (vest) unde o altă persoană şi-a pierdut viaţa în urma căderii unui fragment dintr-un arbore pe autoturismul în care se afla.

În capitala Germaniei, un bărbat a fost grav rănit duminică dimineaţă după ce o schelă aflată pe un şantier s-a prăbuşit peste el, conform declaraţiilor unui purtător de cuvânt al departamentului de pompieri. Acesta a adăugat că acoperişul unei clădiri rezidenţiale a fost desprins de vânt, iar mai mulţi copaci au fost scoşi din rădăcini.

În Cehia, condiţiile meteorologice au determinat întreruperi ale circulaţiei pe zeci de căi ferate şi pe mai multe drumuri din ţară, inclusiv pe o autostradă din apropiere de Praga din cauza unui copac doborât de vânt, după cum notează site-ul publicaţiei Mlada Fronta Dnes. Sute de gospodării au rămas fără curent electric, iar pompierii se luptau, duminică, să elibereze drumurile şi căile ferate.

Rafalele au depăşit 100 kilometri pe oră în mai multe zone din Cehia, iar cea mai mare viteză a vântului, 180 kilometri pe oră, a fost înregistrată în Snezka, la o altitudine de 1.602 metri, a informat televiziunea cehă.

În Polonia, rafalele puternice au doborât mai mulţi copaci în diferite regiuni ale ţării blocând străzile şi perturbând traficul. Circa 200.000 de persoane au fost afectate de întreruperi ale furnizării de energie electrică în vestul ţării.

În Germania, operatorul de căi ferate Deutsche Bahn a suspendat circulaţia pe mai multe rute din şapte dintre cele 16 landuri, întrerupând accesul trenurilor în oraşe precum Bremen, Hamburg, Berlin, Dresda şi Leipzig.

Vântul puternic a afectat şi Slovacia, autorităţile recomandând populaţiei să evite zona cimitirelor cu ocazia sărbătorii Tuturor Sfinţilor. Tot din motive de siguranţă cimitirele din Bratislava au fost închise, notează DPA.

În Hamburg, râul Elba şi-a ieşit din matcă, iar portul oraşului a fost inundat.

În Austria, proba masculină de slalom uriaş de la Soelden, din deschiderea Cupei Mondiale, a fost anulată duminică din cauza vântului puternic, a anunţat Federaţia internaţională de schi. Rafalele au atins circa 100 kilometri la oră, potrivit AFP.

La începutul acestei luni, furtuna numită Xavier a măturat nordul Germaniei provocând moartea a şapte persoane.