DISTRIBUIȚI
The coffin of Cardinal George Pell is carried into St. Mary's Cathedral in Sydney, Wednesday, Feb. 1, 2023. Pell, who was once considered the third-highest ranking cleric in the Vatican and spent more than a year in prison before his child abuse convictions were squashed in 2020, died in Rome last month at age 81. (AP Photo/Rick Rycroft)

Manifestanţi au denunţat joi opiniile conservatoare ale cardinalului australian George Pell, care a murit în ianuarie, în timpul unei mari ceremonii funerare organizate la Sydney de Biserica Catolică, care a comemorat „moştenirea sa remarcabilă”, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cardinalul George Pell, care a murit pe 11 ianuarie la Roma, la vârsta de 81 de ani, a fost înmormântat în cripta Catedralei Sfânta Maria din Sydney, după oficierea unei liturghii şi funeralii pontificale în conformitate cu tradiţiile Bisericii.


Citeşte şi: Cum s-a intersectat războiul din Ucraina cu războaiele culturale – Black News

În faţa Catedralei, unde au fost desfăşurate importante forţe de ordine, demonstranţii au strigat „ruşine” în direcţia persoanelor venite să participe la ceremonie.

Cândva considerat al treilea cel mai influent om de la Vatican, cardinalul Pell continuă să divizeze opinia publică din Australia. Susţinătorii săi l-au lăudat pe acest „sfânt” al timpurilor noastre, însă pentru victimele agresiunilor sexuale din cadrul Bisericii, moartea lui a readus amintiri dureroase.

Vizat de o serie de scandaluri în ultimii ani de viaţă, cardinalul Pell a petrecut 12 luni în spatele gratiilor pentru că a agresat sexual doi băieţi de cor în anii 1990, pe vremea când era arhiepiscop de Melbourne.

Condamnat în primă instanţă, apoi în apel, George Pell a fost în cele din urmă declarat nevinovat de Înalta Curte de Justiţie din Australia şi eliberat în 2020.

În faţa Catedralei Sfânta Maria din Sydney, mii de persoane au aşteptat joi să-i aducă un ultim omagiu.

Forţele de poliţie au ridicat baricade pentru a bloca accesul manifestanţilor care, de cealaltă parte a drumului, au ţinut pancarte, cu mesajul: „Pell arde în iad”.

Dianne Jacobus, victimă a abuzului sexual, s-a numărat printre manifestanţi. Ea şi alţi protestatari au legat panglici de grilajele catedralei, în semn de solidaritate cu alte victime ale Bisericii, gest la care unii susţinători ai cardinalului Pell au răspuns ataşând mătănii de panglici.

„Este vorba despre copii”, a declarat Dianne Jacobus. „Am fost abuzată de un preot când aveam 16 ani. Cum poţi onora pe cineva care a închis ochii” la astfel de fapte?”, a întrebat ea.

Organizaţia Community Action for Rainbow Rights a organizat la rândul său un protest împotriva cardinalului Pell la începutul funeraliilor, condamnând poziţia sa ultra-conservatoare faţă de căsătoriile între persoanele de acelaşi sex.

Cardinalul Pell a declarat că homosexualitatea este „un pericol mult mai mare pentru sănătate decât fumatul”. De asemenea, el a refuzat să dea împărtăşania credincioşilor homosexuali în perioada când era arhiepiscop de Sydney.

Citeşte şi: Phenianul avertizează cu ‘cea mai dură reacţie’ la acţiunile militare ale SUA în regiune – Black News

Protestele sunt „dezgustătoare”, a afirmat economistul William Coleman, în vârstă de 63 de ani. În opinia sa, prelatul era un „om bun” persecutat pe nedrept. Alte persoane îndoliate s-au întrebat, de asemenea, dacă timpul petrecut la închisoare nu i-a grăbit moartea cardinalului.

Scenele tensionate din faţa catedralei au contrastat cu ceremonia solemnă care s-a desfăşurat în interior.

Oficialii Bisericii Catolice au declarat că funeraliile cardinalului Pell au fost „cele mai importante” organizate vreodată la Catedrala Sfânta Maria, din centrul Sydney.