DISTRIBUIȚI
AFP

Funeraliile reputatului astrofizician britanic Stephen Hawking se desfăşoară sâmbătă, la o biserică din Cambridge, nu departe de facultatea la care savantul a predat peste cinci decenii, informează DPA, potrivit agerpres.

Hawking a fost diagnosticat la vârsta de 21 de ani cu scleroză laterală amiotrofică (ALS), o boală degenerativă care l-a ţintuit într-un scaun cu rotile şi l-a făcut dependent de un sintetizator vocal pentru a putea comunica. Savantul a decedat în somn la data de 14 martie, la vârsta de 76 de ani.


Citește și : ONU adaugă pe lista neagră firme și nave care au încălcat embargoul impus Coreei de Nord

Fizicianul declarase anul trecut pentru BBC că nu ”sperase niciodată că va ajunge la 75 de ani”.

Aproximativ 500 de rude, prieteni şi colegi au fost invitaţi să participe la ceremonia funerară privată de sămbătă, potrivit BBC.

Cenuşa astrofizicianului va fi înhumată în luna iunie lângă rămăşiţele pământeşti ale lui Sir Isaac Newton, la catedrala Westminster Abbey.

Hawking spunea că cea mai mare realizare a sa a fost descoperirea faptului că găurile negre nu sunt în totalitate negre, constatare crucială pentru ”înţelegerea modalităţii în care ar putea fi explicate paradoxurile dintre mecanica cuantică şi teoria generală a relativităţii”.

Citește și : Donald Trump blochează fondurile destinate începerii reconstrucţiei în Siria