DISTRIBUIȚI
Citizen TV

Funeralii naţionale vor fi organizate la 13 septembrie în Ghana, ţara sa de origine, pentru fostul secretar general al Naţiunilor Unite Kofi Annan, decedat săptămâna trecută, a anunţat vineri preşedintele ghanez, Nana Akufo-Addo, citat de AFP, potrivit agerpres.

Kofi Annan, stabilit în Elveţia, va fi înmormântat în noul cimitir militar din Accra, capitala micului stat din Africa de Vest, „locul cel mai potrivit” în care se poate odihni fostul secretar general al ONU, a declarat preşedintele ghanez, la finalul unei întâlniri cu familia defunctului.


Citește și : Rusia a prezentat propuneri Turciei privind situația din nord-vestul Siriei

„Kofi Annan a fost unul dintre cei mai iluştri oameni ai generaţiei sale”, a subliniat şeful statului. „A fost ca un frate mai mare pentru mine. Mi-a dat multe sfaturi despre cum pot gestiona problemele delicate, prin urmare este un punct de răscruce important pentru mine”, a declarat emoţionat Nana Akufo-Addo.

„Va fi un eveniment major pentru ţara noastră”, a adăugat el, subliniind că aşteaptă prezenţa a numeroşi şefi de state şi înalţi reprezentanţi.

La anunţul morţii lui Kofi Annan, în ajunul împlinirii vârstei de 80 de ani, la 18 august, Ghana a decretat o săptămână de doliu naţional, coborând toate drapele ţării în bernă.

Kofi Annan şi-a părăsit ţara natală pentru Elveţia, mai întâi pentru studii la Universitatea din Geneva, la începutul anilor 1960, apoi pentru a-şi urma îndelunga carieră, care s-a întins peste patru decenii, în cadrul Naţiunilor Unite.

Citește și : Italia intră în conflict cu Uniunea Europeană din cauza migranților

Diplomatul ghanez s-a instalat definitiv în Elveţia în 2006, la finalul celui de-al doilea mandat ca secretar general al ONU.