DISTRIBUIȚI
Pinterest

Senatorii polonezi au respins joi cel mai recent candidat propus pentru funcţia de Avocat al poporului, agravând astfel divergenţele între Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, şi opoziţia care susţine că drepturile democratice sunt erodate, potrivit euractiv.com. și agerpres.

Camera superioară a parlamentului polonez a respins candidatura lui Bartlomiej Wroblewski, un parlamentar din partea PiS, cu 49 de voturi împotrivă, 48 de voturi pentru şi două abţineri.


Citește și: Joe Biden salută o ‘zi mare’ în lupta împotriva pandemiei

Avocatul poporului în Polonia este numit pentru un mandat de cinci ani, fiind necesar votul ambelor camere parlamentare.

Votul a marcat a patra încercare de desemnare a titularului acestui post, lăsând un semn de întrebare asupra a ceea ce se va întâmpla dacă nu este găsit un înlocuitor pentru Adam Bodnar, numit chiar înainte ca PiS să preia puterea şi al cărui mandat oficial a expirat în septembrie anul trecut.

Citește și: Israelul face un pas înapoi și anunță că NU a invadat Gaza

Luna trecută, Curtea Constituţională poloneză a decis că prelungirea mandatului lui Bodnar nu este compatibilă cu Constituţia şi i-a dat un termen de 90 de zile pentru a renunţa la funcţia de Avocat al poporului.

Această hotărâre a fost criticată de comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, care a susţinut că se creează ”o lacună îngrijorătoare” în protejarea drepturilor omului în Polonia.