DISTRIBUIȚI

Moderatul Fumio Kishida a fost ales miercuri la conducerea Partidului Liberal-Democrat (LDP, aflat la guvernare) în Japonia, cu o largă majoritate, în dauna contracandidatului său Taro Kono, şi şi-a asigurat desemnarea sa ca viitor prim-ministru cu ocazia şedinţei din 4 octombrie a parlamentului, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Fost ministru de externe, Kishida (64 de ani) a obţinut 257 de voturi în al doilea tur de scrutin intern al LDP, faţă de 170 voturi pentru Taro Kono (58 de ani), unul dintre politicienii japonezi cei mai cunoscuţi, în prezent responsabil pentru campania de vaccinare anti-COVID-19.


Citeşte şi: MĂCEL într-o închisoare din Ecuador! 24 de deţinuţi au fost ucişi! – Black News

Fumio Kishida ar urma să îi succeadă lui Yoshihide Suga în funcţia de prim-ministru, în contextul în care LDP deţine majoritatea în camera inferioară a parlamentului Japoniei.

Suga, a cărui popularitate a scăzut masiv pe fondul crizei sanitare cauzate de coronavirus, a decis să nu se prezinte la acest scrutin intern al LDP, formaţiune care domină viaţa politică japoneză începând din 1955.

Viitorul premier va trebui să îmbunătăţească imaginea partidului său în rândul populaţiei, întrucât în noiembrie sunt programate alegeri parlamentare în Japonia.

”Trebuie să arătăm opiniei publice că Partidul Liberal-Democrat este revitalizat şi are nevoie de sprijinul ei. Să mergem la alegeri uniţi”, a declarat noul lider.

În discursul său, Fumio Kishida a promis că vor fi adoptate planurile de relansare economică în valoare de câteva miliarde de euro, un angajament care ar putea fi decisiv pentru a recupera voturile populaţiei, nemulţumită de maniera de gestionare a pandemiei de către guvern.

Este de aşteptat ca noul lider să nu se abată de la linia predecesorilor săi în materie de apărare, diplomaţie şi economie.

Citeşte şi: Biden este CONTRAZIS de generalii săi privind retragerea americană din Afganistan – Black News

Şef al diplomaţiei japoneze între 2012 şi 2017, Kishida a eşuat anul trecut în faţa lui Suga şi a fost primul care şi-a anunţat candidatura la alegerile interne din acest an din Partidul Liberal-Democrat.

”Calitatea mea este că îi ascult cu adevărat pe oameni. Sunt decis să fac eforturi alături de toată lumea pentru un LDP deschis şi un viitor luminos pentru Japonia”, a spus Fumio Kishida.

Printre cei patru candidaţi înscrişi în primul tur al alegerilor interne din LDP s-au aflat şi două femei, fapt neobişnuit într-o ţară care nu a avut niciodată o femeie în funcţia de prim-ministru şi unde prezenţa femeilor în viaţa politică este redusă.