DISTRIBUIȚI
eKapija

Serbia, Albania, Macedonia de Nord şi Muntenegru pierd împreună circa patru miliarde de euro pe an din cauza fugii creierelor, respectiv emigrarea tinerilor calificaţi, fenomen cu care se confruntă şi unele state membre ale UE, se arată într-un studiu efectuat de Institutul pentru Dezvoltare şi Inovaţie, cu sprijinul Fundaţiei Westminster pentru Democraţie, şi prezentat la un forum pe teme de securitate desfăşurat la Belgrad, relatează joi agenţia Tanjug, potrivit agerpres.

Conform acestui studiu, Serbia pierde anual până la două miliarde de euro ca urmare a emigrării tinerilor.


Citește și : Diplomaţi americani, acuzaţi că ar fi încercat să intre într-o zonă unde se află o bază secretă rusă

Studiul arată că nu mai puţin de 78% din tinerii sârbi cu vârste între 18 şi 29 de ani iau în calcul să plece din Serbia şi că, în fiecare an, aproximativ 49.000 de persoane părăsesc această ţară, ce are o populaţie de aproximativ şapte milioane.

Costul cel mai imediat al exodulului creierelor este pierderea fondurilor investite în educaţie. Pierderi ale PIB-ului sunt de asemenea semnificative, conform respectivului studiu în cazul Serbiei fiind vorba despre o scădere a PIB-ului cu 2,1% anul trecut, respectiv 897,3 milioane de euro.