DISTRIBUIȚI
publika.md

Serviciul federal de Securitate (FSB) din Rusia solicită unei instanțe din Moscova să prelungească termenul menținerii în arest a Carinei Ţurcan, o femeie originară din Republica Moldova, care are cetățenie română, acuzată de spionaj în favoarea Bucureștiului, informează presa rusă, conform mediafax.

Curtea Districtuală Lefortovsky din Moscova „a primit o solicitare din partea organelor de anchetă pentru prelungirea perioadei de arest pentru Țurcan. Materialele vor fi studiate pe data de 10 august, la ora Moscovei 10:00”, a declarat un purtător de cuvânt al instanței, precizând că ședința va fi una cu ușile închise.


Carina Valerievna Ţurcan, angajată a companiei Inter RAO, este acuzată de încălcarea articolului 276 din codul penal, care se referă la spionaj, în sensul de trădare națională. În conformitate cu legislația din Rusia, acuzația de spionaj se aplică numai străinilor, iar Ţurcan riscă până la 20 de ani de închisoare.

Citește și: Infernul s-a dezlănțuit într-un mic orășel din Germania. Sunt zeci de răniți – VIDEO

Citește și: SUA vor aplica taxe de 25% pe produse din China în valoare de 50 de miliarde de dolari

Instanța a aprobat anterior măsura arestului preventiv pe numele Carinei Țurcan până la data de 13 august.

Carina Țurcan, originară din Republica Moldova, a renunțat la cetățenia moldovenească și deține cetățenie română, potrivit unei surse diplomatice.

MAE de la București a confirmat oficial că Țurcan deține și cetățenia română.

Potrivit site-ului companiei, Ţurcan este membră a consiliului de administraţie al companiei Inter RAO din 2012, conducând pentru o perioada divizia geografică Moldova — Ucraina — România, potrivit platformei de stiri Sputnik.

Presa rusă scrie că Ţurcan a fost reţinută şi arestată de agenții FSB pe 15 iunie. Agenţii au percheziţionat biroul şi locuinţa Carinei Ţurcan, iar „angajaţii companiei (Inter RAO) vor fi interogaţi în procesul penal ca martori”, mai relateză Sputnik. Arestarea ei a fost făcută publică abia pe data de 19 iunie.

Citând surse anonime, cotidianul Kommersant scrie că Ţurcan avea legături cu un om de afaceri care colabora cu serviciile secrete din România, informează site-ul postului Radio Europa Liberă (RFE/RL).