DISTRIBUIȚI
AFP

Partidul de extremă dreapta Frontul Naţional (FN) a fost inculpat marţi în Franţa, în calitate de persoană juridică, în cadrul anchetei privind angajarea fictivă a unor asistenţi parlamentari ai FN la Parlamentul European, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Acesta este cursul logic al procedurii”, a declarat pentru AFP trezorierul FN, Wallerand de Saint-Just, care a confirmat astfel o informaţie publicată de cotidianul francez Le Monde. Convocat pe 30 noiembrie, partidul a fost inculpat de către magistraţi pentru complicitate.


Un număr de 27 de eurodeputaţi sau foşti eurodeputaţi ai FN, printre care lidera partidului, Marine Le Pen, şi tatăl ei, Jean-Marie Le Pen, sunt vizaţi de această anchetă lansată în 2015 şi care se referă la remunerarea a cel puţin 40 de asistenţi europarlamentari.

Însăşi Marine Le Pen a fost inculpată, pe 30 iunie, pentru abuz de încredere şi complicitate la abuz de încredere.

”În urma concluziilor unei anchete desfăşurate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), administraţia Parlamentului European a fost informată că o sumă de 340.000 de euro a fost încasată în mod necuvenit de doi asistenţi parlamentari ai deputatei europene Marine Le Pen. După ce acesteia i s-a oferit posibilitatea de a aduce orice observaţie utilă, Parlamentul a decis, respectând reglementările financiare europene în vigoare, să recupereze suma”, indica PE într-un comunicat, la începutul lunii februarie.

Raportul final al OLAF în acest caz a fost transmis în iulie 2016 preşedintelui de la acea vreme al Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz.

Regulamentul Parlamentului European prevede că asistenţii europarlamentari cu normă întreagă nu au voie să desfăşoare o activitate plătită pentru un partid politic naţional şi că asistenţii part-time trebuie să aibă şi un al doilea loc de muncă. Fiecare dintre cei 751 de membri ai Parlamentului European are dreptul la suma de 23.400 euro lunar pentru remunerarea personalului angajat la biroul din Bruxelles şi în ţara de origine, la care se adaugă 4.342 euro lunar drept cheltuieli de birou.