DISTRIBUIȚI
My Blog

Frontul Naţional de Rezistenţă (FNR) a anunţat sâmbătă că a lansat o amplă ofensivă împotriva talibanilor în mai multe provincii din nordul Afganistanului, printre care şi în Panjshir, unde susţin că au eliberat trei districte, transmite AFP, potrivit agerpres.  

Confruntări izolate au loc de mai multe luni între FNR şi talibani, însă acesta ar fi prima ofensivă lansată de gruparea lui Ahmad Massoud, fiul legendarului comandant Ahmad Shah Massoud, după căderea, în septembrie 2021, a bastionului lor din valea Panjshir, la 80 kilometri de Kabul.


Citește și : Jumătate din teritoriul Ucrainei este contaminat în prezent cu mine sau proiectile neexplodate (Kiev)

„Este prima noastră ofensivă din septembrie”, a declarat pentru AFP Ali Maisam Nazary, şeful de relaţii externe al FNR, principalul grup de rezistenţă antitaliban. Nazary a menţionat că ofensiva vizează „12 provincii din ţară, în special în nord”.

„De când Ahmad Massoud (…) a ordonat noaptea trecută forţelor sale să lanseze ofensiva, trei districte importante din Panjshir au fost eliberate”, a spus el. „Forţele FNR au capturat drumurile principale, avanposturi (talibane) şi sate din aceste districte, iar ulterior i-au asediat pe talibani în clădirile districtului. Mulţi talibani au cerut un răgaz pentru a se preda”, a adăugat el, dând asigurări că duşmanul a suferit „pierderi grele”.

Citește și : Ucraina şi Rusia au efectuat un nou schimb de prizonieri

Purtătorul de cuvânt al guvernului taliban, Zabihullah Mujahid, a negat că astfel de „incidente militare” ar fi avut loc în Panjshir sau în alte regiuni din ţară.

„Afirmaţiile lansate în presă de unii insurgenţi sunt false. Sunt mii de trupe, bine echipate, ale Emiratului Islamic al Afganistanului în Panjshir, (în provincia) Takhar şi în alte zone”, a scris el pe Twitter.