DISTRIBUIȚI
Sputnik

Frontierele externe ale Uniunii Europene nu vor putea fi complet apărate decât dacă aşa-zisele centre de primire a migranţilor cunoscute ca „hot spots” sunt localizate în afara blocului, a explicat marţi pe postul public de televiziune din Ungaria ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, transmite MTI, potrivit agerpres.

Şeful diplomaţiei ungare a menţionat că Ungaria a salutat cu precauţie decizia de abandonare a cotelor obligatorii de migranţi luată în urma recentului summit al Uniunii Europene, amintind că s-a mai întâmplat ca un Consiliu European să decidă să renunţe la cote şi apoi miniştrii de interne ai UE să respingă această decizie.


Citește și : O asistentă medicală din UK a fost arestată pentru uciderea mai multor bebeluşi

El a reiterat că abandonarea cotelor de migranţi reprezintă o „victorie pentru ţările din grupul de la Visegrad” (Ungaria, Republica Cehă, Slovacia şi Polonia) şi a calificat drept o realizare faptul că „atenţia politicienilor din UE a trecut de la cotele obligatorii la apărarea frontierelor”, notând că Ungaria cerea această schimbare de mai mult de trei ani.

Peter Szijjarto a avertizat în acelaşi timp că protecţia graniţelor nu va fi completă până când centrele de primire nu vor fi instalate în afara blocului comunitar.

Nu ONG-urile pro-migraţie şi bandele de traficanţi de persoane trebuie să decidă „împreună cu cine trăim”, a spus ministrul ungar.

Totodată, Szijjarto a atras atenţia asupra unei posibile intensificări a presiunii migratorii, după suspendarea de către Turcia a acordului cu Grecia privind reprimirea migranţilor.

Citește și : Trump dezvăluie stadiul discuţiilor cu Coreea de Nord

Ministrul ungar de externe a insistat că prioritatea ţării sale este ca linia de apărare „să fie poziţionată cât mai la sud posibil” şi a precizat că Ungaria s-a oferit să ajute Muntenegrul la instalarea unui gard de 25 de kilometri pentru întărirea graniţei dintre Muntenegru şi Albania, menţionând în context că poliţia ungară participă la misiuni de patrulare în Macedonia.