DISTRIBUIȚI
dpa

Directorul agenţiei europene Frontex, Fabrice Leggeri, a avertizat că Spania ar putea deveni încetul cu încetul noul punct de sosire pentru migranţii proveniţi din Africa, în timp ce alte rute către Europa sunt pe cale de a se închide, relatează duminică AFP, conform agerpres.

Potrivit responsabilului UE, circa 6.000 de migranţi au debarcat pe ţărmurile spaniole numai în iunie anul acesta, aproape tot atâţia cât în primele şase luni ale anului trecut.


Citește și : Preşedintele Iranului cere UE măsuri concrete şi un calendar clar

”Dacă m-aţi întreba care este cea mai mare preocupare a mea acum v-aş răspunde: Spania”, a declarat Leggeri în ziarul german Wel am Sonntag.

În timp ce ruta dinspre Libia este din ce în ce mai dificilă ca urmare a creşterii numărului de patrule ale pazei de coastă libiene, tot mai mulţi emigranţi încearcă să plece din Maroc către Spania.

”Dacă cifrele vor creşte în continuare, cum se întâmplă în prezent, atunci această rută va deveni din ce în ce mai importantă”, a afirmat directorul Frontex.

Grecia şi Italia rămân totuşi pentru moment principalele puncte de sosire a migranţilor, dar cu scăderi nete în ultimii doi ani.

În Grecia, unde au intrat aproape 900.000 de migranţi în 2015, nu au mai sosit decât 42.000 anul trecut, după acordul din 2016 cu Turcia, potrivit datelor Frontex.

Citește și : Jurnaliștii BBC consideră că vor fi „umiliţi” după publicarea salariilor

În Italia au venit anul trecut aproape 120.000 de migranţi, dar, de la acordul de la jumătatea lunii iulie 2017 cu paza de coastă libiană, numărul migranţilor a scăzut cu 75 %, conform agenţiei europene.

În Spania au sosit în 2017 aproape 23.000 de migranţi, dintre care jumătate marocani, şi mulţi algerieni şi ivorieni.