DISTRIBUIȚI
Flickr

Agenţia Europeană pentru Paza de Frontieră şi de Coastă (Frontex) a lansat marţi o operaţiune comună cu Albania, prima cu o ţară nemembră a Uniunii Europene, transmite dpa, potrivit agerpres.

Agenţia a desfăşurat echipe pentru a sprijini autorităţile albaneze ‘să consolideze managementul frontierelor şi securitatea’ la graniţa cu Grecia, a informat Comisia Europeană.


Citeşte şi: Trump este deschis unui dialog cu Iranul şi aşteaptă primul pas al Teheranului

Grecia este stat membru al Uniunii Europene, iar operaţiunea se desfăşoară cu acordul ‘tuturor ţărilor vizate’, precizează Comisia.

‘Această operaţiune marchează o nouă fază în ce priveşte cooperarea de frontieră între UE şi partenerii săi din Balcanii de Vest şi constituie o nouă etapă spre completa operaţionalizare a agenţiei’, afirmă executivul comunitar.

Albania a devenit una din porţile de intrare pentru refugiaţi şi migranţi veniţi prin Grecia în tentativa de a ajunge în vestul Europei, după închiderea rutei balcanice principale în 2016.

Citeşte şi: Americanii subestimează puterea Huawei!

La vârful crizei migraţiei în 2015-2016, mai mult de un milion de migranţi şi refugiaţi au trecut din Turcia prin Grecia, Macedonia de Nord, Serbia şi Ungaria, sau Croaţia şi Slovenia.

După ce graniţele au fost închise, migranţii s-au îndreptat spre Bosnia, Albania sau au încercat să traverseze Mediterana direct spre Italia.