DISTRIBUIȚI
Flickr

Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă Frontex a anunţat marţi într-un comunicat că a lansat o anchetă internă în legătură cu recente incidente „suspecte” semnalate de media la frontiera externă a Greciei. Potrivit comunicatului, deocamdată nu au fost găsite documente sau alte materiale care să susţină acuzaţiile de încălcare a legii sau a Codului de conduită al Frontex de către ofiţeri ai acesteia, anunţă agerpres.

Directorul executiv al Frontex, Fabrice Leggeri, precizează în comunicat că l-a informat pe comisarul Uniunii Europene Ylva Johansson în legătură cu această anchetă, asigurând că agenţia sa urmăreşte „respectarea celor mai înalte standarde şi nu tolerează încălcări ale drepturilor fundamentale în activităţile sale”.


Citeşte şi: Amy Coney Barrett, aleasa lui Trump, a fost confirmată la Curtea Supremă a SUA

„Ne menţinem angajamentul de a asigura asistenţă Greciei la frontierele externe în conformitate cu mandatul nostru şi în spiritul solidarităţii UE, cu respectarea deplină a drepturilor fundamentale şi legislaţiei internaţionale”, subliniază Leggeri.

Directorul Frontex menţionează în comunicat că a solicitat deja mai devreme în acest an autorităţilor agenţiei, în cadrul dialogului operaţional cu Grecia, să investigheze două evenimente survenite în apropiere de insulele elene din estul Mării Egee şi că în legătură cu unul dintre aceste incidente nu s-au găsit dovezi privind comportamente ilegale, investigaţiile continuând în legătură cu al doilea.

Conform mandatului său, Frontex nu poate face anchete, pentru care trebuie să se bazeze pe statele membre, notează comunicatul publicat pe site-ul agenţiei.

Leggeri i-a alertat pe membrii Parlamentului European şi în legătură cu un alt incident produs mai devreme în acest an, când un echipaj de pe vasele daneze desfăşurate de Frontex a primit instrucţiuni incorecte de la Paza de coastă a Greciei. În urma respectivului incident, Frontex a contactat autorităţile greceşti şi neînţelegerile au fost reglementate cu Paza de coastă elenă, iar până în acest moment investigaţiile care continuă nu au identificat alte cazuri suspecte decât cele raportate deja de directorul executiv autorităţilor greceşti, se arată în comunicat.

Citeşte şi: Un copil de trei ani a murit chiar de ziua lui jucându-se cu o armă de foc

Acesta menţionează că misiunea navelor Frontex de patrulare a frontierelor externe în estul Mării Egee a fost complicată de dezacordul dintre Grecia şi Turcia în legătură cu frontierele lor maritime, care a afectat de asemenea activităţile de căutare şi salvare din zonă.

În pofida dificultăţilor în creştere, Frontex continuă să salveze vieţi şi a salvat 2700 de oameni până acum în acest an, se mai precizează în comunicatul agenţiei.