DISTRIBUIȚI
Flickr

Agenţia europeană Frontex a anunţat marţi că numărul trecerilor ilegale de frontiere pe rutele de migraţie spre Europa s-a redus cu 85% în aprilie faţă de luna anterioară, fiind de circa 900, transmite AFP, potrivit agerpres.

Această cifră este cea mai scăzută începând din 2009, de când agenţia europeană a început să strângă astfel de date.


Citește și : Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, testat pozitiv pentru noul coronavirus

Conform comunicatului Frontex, scăderea record se datorează în principal pandemiei de COVID-19, dar şi unor întârzieri în comunicarea datelor de către autorităţile naţionale.

La solicitarea AFP, serviciul de presă al Frontex a subliniat că aceste întârzieri nu au influenţat semnificativ tendinţa.

În primele patru luni ale anului, numărul total de treceri ilegale de frontiere a rămas totuşi comparabil cu cel din perioada similară a lui 2019, cifrându-se la 26.650.

Scăderea cea mai importantă a fost consemnată în aprilie pe ruta de migraţie din Mediterana de Est, unde au fost raportate doar 40 de tentative, cu 99% mai puţin decât în martie.

Între lunile ianuarie şi aprilie, pe această rută au fost raportate 11.200 de treceri ilegale de frontiere, în scădere cu 18% faţă de primele patru luni ale anului trecut. Grupul cel mai numeros de migranţi l-au constituit afganii.

În Mediterana Centrală, în aprilie au fost consemnate 250 de cazuri, cu 29% sub bilanţul din martie. Totuşi, la nivelul lunilor ianuarie-aprilie, numărul total de treceri ilegale a înregistrat o creştere de trei ori faţă de aceeaşi perioadă din 2019, fiind de aproape 4.100. Cei mai numeroşi migranţi au provenit din Cote d’Ivoire, Bangladesh şi Maroc.

Citește și : OMS remarcă ‘date potențial pozitive’ despre anumite tratamente anti-COVID-19

În Mediterana de Vest, scăderea a fost de 82% în aprilie faţă de martie. În ianuarie-aprilie, numărul total a fost de peste 3.000, mai puţin de jumătate faţă de anul trecut. Cei mai numeroşi au fost algerienii şi marocanii.

În Balcanii Occidentali, trecerile ilegale s-au redus cu 94% în aprilie faţă de luna anterioară. Cu toate acestea, numărul total a crescut în primele patru luni cu 60% faţă de intervalul similar din 2019, ajungând la aproape 60.000 de cazuri.