DISTRIBUIȚI
CCTV News

O combinație periculoasă de temperaturi scăzute record și vânturi puternice aafectat sâmbătă nord-estul Statelor Unite, creând condiții care pun în pericol viața și provocând moartea unui copil în Massachusetts, scrie Reuters , informează mediafax.

Mount Washington din New Hampshire a înregistrat peste noapte -78°Celsius, care pare să fie cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată în Statele Unite. Temperatura aerului pe vârf a ajuns la minus 44 C, cu rafale de vânt de aproape 160 de kilometri pe oră (100 de mile pe oră), potrivit Observatorului de la Mount Washington.


Citește și : China spune că SUA ar trebui ‘să nu se mai amestece’ în situaţia din Taiwan

În Boston, unde oficialii au închis vineri sistemul public de învățământ din cauza gerului, temperatura minimă a atins minus 23 C, doborând recordul zilei stabilit în urmă cu mai bine de un secol, a anunțat NWS. În Providence, Rhode Island, mercurul a coborât la minus 23 C, mult sub precedentul minim istoric de minus -19 C, stabilit în 1918.

Rafalele arctice care au lovit Statele Unite dinspre estul Canadei au adus minime record la Albany, New York; Augusta, Maine; Rochester, New York; și Worcester, Massachusetts, printre alte locuri, a precizat NWS.

Biroul NWS din Caribou, Maine, a declarat că a primit rapoarte despre „cutremure de îngheț” – cutremure care se simt ca niște cutremure, dar care sunt cauzate de crăparea bruscă a solului din cauza frigului – precum și despre copaci care s-au despicat, probabil din cauza sevei care a înghețat în interiorul trunchiurilor.

Mai multe orașe au luat măsuri de urgență pentru a ajuta locuitorii, inclusiv deschiderea de centre de încălzire și desfășurarea de acțiuni de informare pentru a se asigura că persoanele fără adăpost sunt proteja te de frigul brutal.

Citește și : Pentagonul menţine poziţia că balonul din China este un dispozitiv de spionaj

Multe zone de schi și-au limitat operațiunile din cauza temperaturilor. Stațiunea Jay Peak, din nordul Vermontului, în apropiere de granița canadiană, a închis complet vineri și sâmbătă, invocând pericolul pentru personal și schiori.

Vremea friguroasă era de așteptat să fie de scurtă durată, temperaturile fiind prognozate să fie semnificativ mai ridicate duminică. Duminică, temperatura maximă în Boston se va apropia de 8,3 grade Celsius, a precizat NWS.