DISTRIBUIȚI
BuzzFeed News

Deţinuţi din California, inclusiv ucigaşi în serie, au primit în total sute de milioane de dolari ajutoare în contextul pandemiei de coronavirus, una dintre cele mai mari deturnări de fonduri publice din istoria acestui stat american, au anunţat marţi procurori, informează AFP, potrivit agerpres.

Anchetatori alertaţi asupra unor cereri de ajutoare pentru şomaj ilegale depuse din închisori pentru a accede la fonduri deblocate în timpul pandemiei au descoperit zeci de mii de astfel de cereri făcute în numele unor deţinuţi, a afirmat procuroarea comitatului Sacramento, Anne Marie Schubert, în timpul unei conferinţe de presă.


Citește și: Trei miniștri libanezi ar putea fi judecați pentru catastrofa din Beirut

„Sute de milioane de dolari – aceasta ar putea depăşi chiar miliardul de dolari – au fost deja plătiţi (…). Ar putea fi una dintre cele mai mari deturnări de fonduri publice din istoria Californiei”, a subliniat Schubert.

Cifra confirmată de 140 de milioane de dolari deja plătiţi unui număr de 20.000 de prizonieri nu este decât vârful aisbergului, existând posibilitatea ca suma reală să fie mult mai mare.

Peste 420.000 de dolari au fost plătiţi unui număr de circa 130 de deţinuţi din culoarul morţii, printre care ucigaşul în serie Wayne Ford.

Scott Peterson, declarat vinovat pentru uciderea soţiei sale însărcinate, a primit de asemenea astfel de ajutoare.

„Sincer, deţinuţii îşi bat joc de noi”, a spus Anne Marie Schubert.

În multe dintre cereri au fost folosite numele, adresele şi numerele de asigurare socială reale ale deţinuţilor pentru a putea obţine carduri trimise unor gospodării în California şi în alte state, în cadrul ajutoarelor acordate şomerilor, decise în contextul pandemiei.

Frauda a fost posibilă pentru că, spre deosebire de alte state, California nu a confruntat listele de deţinuţi cu cele de solicitanţi de ajutoare de şomaj depuse pentru pierderea de venituri în contextul măsurilor de izolare luate pentru a stăvili pandemia, potrivit procuroarei.

Citește și: Joe Biden anunță revenirea Americii în poziția în care să conducă lumea

Un grup de lucru nou-format a făcut o comparaţie parţială a listelor în ultimele săptămâni şi a descoperit că plăţi au fost făcute către „hoţi, persoane care au abuzat copii, traficanţi de fiinţe umane şi alţi criminali violenţi din închisori”.

O dovadă a disfuncţionalităţilor din sistem este aceea că unele cereri au fost făcute sub nume false precum „John Doe” (echivalent cu „Domnul X”).

Guvernatorul statului California, Gavin Newsom, a calificat afacerea ca fiind „absolut inacceptabilă” şi a promis „resurse câte vor fi posibile pentru a ancheta asupra acestui caz şi a-l rezolva rapid”.