DISTRIBUIȚI
Meta.mk

Omul de afaceri indian Pramod Mittal, fratele miliardarului Lakshmi Mittal, a fost eliberat marţi de autorităţile din Bosnia pe o cauţiune de un milion de euro, la care s-a adăugat o garanţie de 11 milioane de euro, informează AFP, potrivit agerpres.

Tribunalul din Tuzla a anulat arestarea provizorie a lui Mittal şi a celorlalţi suspecţi în cadrul unei anchete financiare, a declarat agenţiei France Presse procurorul Cazim Serhatlic, care coordonează dosarul.


Citește și : Boris Johnson promite să nu reintroducă ‘niciodată’ controalele fizice la frontiera irlandeză

Pramod Mittal, în vârstă de 62 de ani, este preşedinte al consiliului de supraveghere al uzinei de tratare a cocsului GIKIL din Lukavac, în apropiere de Tuzla. Odată cu el au fost eliberaţi directorul general al companiei, Paramesh Bhattacharyya, şi Razib Dash, membru al consiliului de supraveghere. Toţi cei trei sunt cetăţeni indieni. Ei fuseseră arestaţi preventiv sâmbătă, pe termen de o lună, printr-o decizie a aceleiaşi instanţe care i-a eliberat marţi. În acelaşi dosar este anchetat şi un fost director general, de asemenea indian, în prezent dat în urmărire, şi doi manageri bosniaci, care nu au fost arestaţi.

În afară de cauţiunea de un milion de euro pentru Mittal şi câte 250.000 de euro pentru fiecare din ceilalţi suspecţi, într-un cont special al companiei a fost vărsată o „asigurare” de 11 milioane de euro, care va rămâne blocată până după proces. Garanţia este echivalentul în monedă europeană al unei evaluări a procuraturii, care susţine că din 2006 până în 2015 din conturile GIKIL au fost retrase şi transferate ilegal în străinătate cel puţin 21 de milioane de mărci bosniace.

Tribunalul le-a interzis celor trei să mai ocupe posturi de conducere în cadrul companiei. Ei au fost arestaţi în special din cauza riscului de sustragere de la urmărirea penală, însă după ce au achitat cauţiunile şi-au recăpătat paşapoartele, a mai precizat procurorul.

Citește și : Sute de mii de locuitori din centrul Chinei, afectaţi de secetă

Global Steel Holdings, firma lui Pramod Mitall, şi compania publică locală KHK asigură managementul GIKIL, fondată în 2003. Uzina de cocs, care are în prezent circa 1000 de angajaţi, funcţionează însă din anii 1950.

Pramod Mittal, care a făcut mai multe investiţii în Balcani, este fratele mai mic al lui Lakshmi Mittal, fondator şi director general al ArcelorMittal.