DISTRIBUIȚI

Ivan Havel, fratele mai tânăr al scriitorului şi fostului preşedinte ceh Vaclav Havel, a murit duminică la vârsta de 82 de ani în casa sa din Kosik, în apropiere de Praga, a anunţat luni Biblioteca Vaclav Havel, potrivit DPA şi agerpres.

Împreună cu fratele său, Ivan Havel a fost unul dintre cofondatorii Forumului civic în noiembrie 1989, grupare care a jucat un rol important în tranziţia la democraţie a fostei Cehoslovacii.


Citeşte şi: UE îşi deschide porţile pentru americanii vaccinaţi – Black News

După moartea lui Vaclav Havel în decembrie 2011, Ivan i-a dus mai departe proiectele prin publicaţii şi în calitate de consilier în diferite fundaţii precum iniţiativa de dialog Forum 2000.

Profesional, Ivan a urmat un traseu complet diferit de cel al fratele său, care avea înclinaţii artistice.

Specialist în calculatoare, Ivan a devenit un expert de succes în domeniul inteligenţei artificiale. El a fost totodată redactor-şef al revistei de popularizare a ştiinţei Vesmir („Univers”) timp de aproape 30 de ani.

În perioada când Vaclav s-a aflat în închisoare din cauza opoziţiei faţă de regimul anilor ’70 şi ’80, Ivan a purtat o vie corespondenţă cu fratele său. Schimbul lor de idei a fost publicat în volumul „Scrisori către Olga”.

Citeşte şi: RENUNŢAŢI la distanțarea socială în iunie pentru a oferi oamenilor control asupra vieții lor, cer oamenii de știință – Black News

Cei doi fraţi provin dintr-o importantă familie din Praga de antreprenori şi intelectuali.

În interviuri, Ivan a povestit despre „copilăria fericită” pe care a avut-o în pofida celui de-al Doilea Război Mondial.

Deşi unii oameni au văzut în fratele său un „semizeu” după căderea comunismului, pentru Ivan, Vaclav a rămas întotdeauna o „persoană normală”, după cum a povestit acesta la un pot de radio ceh, cu trei ani în urmă.