DISTRIBUIȚI
Reuters

Rusia a emis miercuri un mandat de arestare pe numele fratele opozantului Aleksei Navalnîi, Oleg Navalnîi, acuzat că a încălcat condiţiile unei pedepse cu suspendare, administraţia penitenciară cerând încarcerarea sa, relatează AFP, potrivit agrepres.

În urmă cu o zi, Aleksei Navalnîi, încarcerat după un proces în care a fost acuzat de fraudă, dar pe care el îl denunţă ca politic, a fost inclus de autorităţi pe lista ‘teroriştilor şi extremiştilor’, pe fondul reprimării constante a vocilor critice în Rusia în ultimii doi ani.


Citeşte şi: Termenul limită pentru vaccinarea anti-Covid a personalului NHS urmează să fie amânat – Black News

Numele lui Oleg Navalnîi, în vârstă de 38 de ani, apare acum pe lista persoanelor căutate de Ministerul de Interne, pentru infracţiuni penale.

Oleg Navalnîi a fost condamnat în august 2021 la un an de închisoare cu suspendare, fiind acuzat că a încălcat măsurile sanitare legate de epidemia de COVID-19 printr-un apel către ruşi în ianuarie să participe la manifestaţii în favoarea eliberării fratelui său.

Avocatul său Nikos Paraskevov a declarat pentru agenţia Interfax că mandatul a fost emis pentru că poliţia nu l-a găsit pe Oleg Navalnîi la domiciliu. Avocatul a spus că nu ştie dacă Oleg Navalnîi a părăsit Rusia, aşa cum au făcut cei mai mulţi dintre aliaţii fratelui acestuia.

Luni, un tribunal din Moscova a înregistrat o cerere a administraţiei penitenciare de convertire a pedepsei cu suspendare în închisoare cu executare. Cererea va fi examinată la 18 februarie, conform site-ului tribunalului.

Citeşte şi: Washingtonul promite o ‘ripostă fermă’ Belarusului dacă ajută Rusia să invadeze Ucraina

Fraţii Aleksei şi Oleg Navalnîi au fost amândoi condamnaţi în 2014 într-un dosar de fraudă pe care susţinătorii lor îl denunţă ca motivat politic. Oleg a petrecut trei ani şi jumătate în închisoare şi a fost eliberat în 2018, în vreme ce Aleksei primise o pedeapsă cu suspendare.

Revenit în Rusia în ianuarie 2021 după o convalescenţă în urma unei otrăviri de care el face responsabil Kremlinul, Aleksei Navalnîi a fost imediat arestat şi încarcerat.