DISTRIBUIȚI

Jihadista franceză Djamila Boutoutaou a fost condamnată marţi la închisoare pe viaţă, de către Curtea Penală centrală de la Bagdad, pentru apartenenţă la gruparea Stat Islamic (SI), transmite AFP, potrivit agerpres.

O altă franţuzoaică, Melina Boughedir (27 de ani), fusese condamnată în luna februarie la şapte luni de închisoare, însă pentru şedere ilegală în Irak şi nu în baza legii privind combaterea terorismului.


Vezi şi: Armata siriană a doborât mai multe rachete ce au vizat provincia Homs – VIDEO

Djamila Boutoutaou (29 de ani) a declarat în faţa completului de judecată că este de origine algeriană şi că s-a ‘convertit la islam în condiţiile în care era creştină’. Ea a afirmat că a plecat din Franţa alături de soţul său ‘care era cântăreţ de rap’.

”Am venit la Istanbul în vacanţe şi ajungând în Turcia am descoperit că soţul meu era jihadist. El a fost contactat de un bărbat numit Al-Qourtoubi care ne-a dus, pe mine şi pe copiii mei, către un loc unde am fost ascunşi într-un beci”, a spus Boutoutaou.

Familia Boutoutaou a trăit apoi în ‘califatul’ autoproclamat de SI. În 2017, la capătul unei îndelungate contraofensive, forţele irakiene au reluat controlul asupra zonelor ce fuseseră cucerite de jihadişti.

Vezi şi: O prostituată de lux, care ameninţa cu dezvăluiri explozive, este judecată în Thailanda

În cursul acestor lupte, ‘fiul meu Abdallah a fost ucis într-un bombardament’, a adăugat Djamila Boutoutaou în faţa instanţei.

În ultimele luni, câteva zeci de turci şi o femeie cu cetăţenie germană au fost condamnaţi la pedeapsa cu moartea în Irak, în virtutea legii antiteroriste.