DISTRIBUIȚI
Facebook

Delegaţiile Franţei, Germaniei şi Marii Britanii la negocierile internaţionale de la Viena au exprimat, vineri, „dezamăgire şi preocupare” privind atitudinea Iranului, în contextul eforturilor de relansare a Acordului nuclear din 2015, informează mediafax.

„Teheranul revine aproape în totalitate asupra compromisurilor dificile obţinute în precedentele sesiuni de negocieri”, anunţă diplomaţi de rang înalt din Franţa, Germania şi Marea Britanie, exprimând „dezamăgire şi preocupare” privind abordarea Teheranului, conform Agenţiei France-Presse şi publicaţiei L’Express.


Citește și : Turcia riscă sancţiuni europene drastice în cazul lui Osman Kavala

„Vom continua eforturile pentru a vedea dacă divergenţele pot fi sau nu depăşite. Suntem implicaţi total în căutarea unei soluţii diplomatice, deşi timpul ne presează”, subliniază delegaţiile din Franţa, Germania şi Marea Britanie.

Iranul a condiţionat, cu ocazia reluării negocierilor cu marile puteri, revenirea la respectarea în totalitate a Acordului nuclear din 2015 de anularea sancţiunilor impuse de SUA. „Statele Unite nu înţeleg încă în totalitate faptul că nu va exista nicio revenire la Acordul nuclear fără anularea efectivă a tuturor sancţiunilor impuse naţiunii iraniene după retragerea SUA din Tratat”, a declarat Hossein Amirabdollahian, ministrul de Externe al Iranului.

Administraţia de la Teheran a anunţat că este determinată să ajungă la o înţelegere pentru relansarea Acordului nuclear din 2015, dar Statele Unite au avertizat că actualele oportunităţi diplomatice nu vor exista la infinit.

Citește și : Preşedintele Botswanei spune că diplomaţii străini au venit infectaţi cu Omicron din Europa

Tensiunile dintre Statele Unite şi Iran s-au amplificat după ce fosta Administraţie Donald Trump a decis retragerea din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni împotriva Teheranului, suspectat că vrea să se doteze cu arme atomice.

Iranul a intensificat activităţile nucleare în contextul retragerii Statelor Unite din Acordul atomic din 2015 (Planul Comun de Acţiune Complet, JCPOA). Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul. Preşedintele Joseph Biden a transmis că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului.